Περίληψη: | Εδώ και αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε φυσικές πηγές με σκοπό την ανακάλυψη νέων ενώσεων φαρμακευτικής σημασίας. Στη φύση, υπάρχει μια πληθώρα ουσιών, τις οποίες παράγουν οι ζωντανοί οργανισμοί, με σκοπό να προστετευφθούν απο τυχόν εισβολές απο παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα πεπτίδια είναι ένα παράδειγμα τέτοιων ουσιών. Αυτά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκετά αποτελεσματικά, χάρη στην στοχευμένη δράση τους και τη μικρή τοξικότητα τους. Επιπλέον, η ανάπτυξη της μεθόδου σύνθεσης πεπτιδίων σε στερεά φάση απο τον B.R. Merrifield, άνοιξε νέους ορίζοντες στην εργαστηριακή σύνθεση πεπτιδίων.
Οι φυτικοί οργανισμοί είναι καλές πηγές αναζήτησης αντιμικροβιακών πεπτιδίων. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών έχει ήδη απομονωθεί και μελετηθεί για τη δράση τους, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, όπως το μικρό μέγεθος, το ελαφρώς θετικό φορτίο τους και σε κάποιες περιπτώσεις η ύπαρξη δισουλφιδικών γεφυρών μεταξύ καταλοίπων κυστεΐνης. Δρουν είτε άμεσα, με καταστροφή της κυτταρικής μεμβράνης των μικροοργανισμών, είτε εμμέσως, με ενεργοποίηση παραγόντων που οδηγούν σε κυτταρικό θάνατο.
Στη παρούσα μεταπτυχιακή εργασία, επιλέχθηκε ένα γραμμικό πεπτίδιο, απομονωμένο απο άγουρα φρούτα του φυτού Capsicum annuum για εργαστηριακή σύνθεση και έλεγχο της αντιμικροβιακής του δράσης. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε ανάπτυξη της βέλτιστης συνθετικής μεθόδου (μεταξύ των μεθόδων step by step και fragment condensation), τόσο του φυσικού πεπτιδίου, όσο και 2 αναλόγων του. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε έλεγχος της αντιμικροβιακής δράσης των πεπτιδίων αυτών, έναντι των βακτηρίων E. coli και S. aureus, με σκοπό τη παρατήρηση αλλαγής της δράσης του φυσικού πεπτιδίου, μετά τις αλλαγές.
|