Περίληψη: | Μεταγεννητικά, τα νευρικά βλαστικά κύτταρα (NSCs) εντοπίζονται σε εξειδικευμένες περιοχές του εγκεφάλου. Παράδειγμα αποτελεί η Υποεπενδυματική Ζώνη (SEZ) των πλάγιων τοιχωμάτων των πλάγιων κοιλιών. Εξαιτίας των νευρογενετικών φωλεών τα τρωκτικά διατηρούν τη δυνατότητα νευρογένεσης στην ενήλικη ζωή, αλλά στους ανθρώπους η νευρογένεση στη SEZ διατηρείται μόνο μέχρι τους πρώτους 18 μήνες. Ωστόσο, η πρώιμη παρουσία των νευρικών βλαστικών κυττάρων θα μπορούσε θεωρητικά να επιτρέψει τη χρήση τους για τη θεραπεία παιδικών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως οι λευκοδυστροφίες. Για το σκοπό αυτό, έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο η μέθοδος «Άμελξης της SEZ» σε αρουραίους (1). Η παραπάνω μέθοδος, περιλαμβάνει την ελεγχόμενη καταστροφή του επενδυματικού φραγμού ,με ένεση νευραμινιδάσης, με σκοπό την απελευθέρωση των νευρικών βλαστικών κυττάρων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό από το οποίο μπορούν να συλλεχθούν μέσω υγρής βιοψίας. Στην εν λόγω εργασία, περιγράφουμε τη δομή της ανθρώπινης SEZ και των ηλικιακών αλλαγών της, προκειμένου να εκτιμηθεί η κλινική μεταφορά της μεθόδου.
Επιπλέον, σύμφωνα με ευρήματα της ομάδας μας σε ζώα, το κοκτέιλ της Άμελξης δημιουργεί ρήγματα στον επενδυματικό φραγμό αλλά δεν επηρεάζει περαιτέρω τη SEZ και τη νευρογενετική της ικανότητα έως και 8 μήνες μετά την εφαρμογή του. Ποια είναι όμως η συγκεκριμένη δράση της νευραμινιδάσης στα επενδυματικά κύτταρα; Για να απαντήσουμε στο παραπάνω βιολογικό ερώτημα, εμβαθύνουμε την έρευνά μας σε σχέση με τις επιδράσεις του κοκτέιλ της Άμελξης, αναπτύσσουμε καλλιέργειες επενδυματικών κυττάρων της SEZ και παρέχουμε κάποια πρώτα δεδομένα.
Όταν αναπτύχθηκε επιτυχώς η καλλιέργεια επενδυματικών κυττάρων , προχωρήσαμε σε ανάπτυξη συγκαλλιέργεια επενδύματος και νευρικών βλαστικών κυττάρων με σκοπό τη μελέτη πιθανών αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους. Ο επενδυματικός φραγμός αφενός υποστηρίζει τη δομή της υποεπενδυματική ζώνη αφετέρου αλληλεπιδρά με τα νευρικά βλαστικά κύτταρα της ρυθμίζοντας την ενεργοποίησή τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός του ότι η παρουσία ρηγμάτων στην ανθρώπινη SEZ είναι ταυτόχρονη με την απουσία νευρογένεσης στην περιοχή σε άτομα άνω των 18 μηνών. Η ύπαρξη αλληλεπιδράσεων μεταξύ επενδυματικών και νευρικών βλαστικών κυττάρων αυξάνει την πιθανότητα η «Άμελξη» να στη νευρογενετική ικανότητα της SEZ. Και εδώ, αναφέρουμε κάποια πρώτα αποτελέσματα από τις συγκαλλιέργειες κυττάρων.
|