Περίληψη: | Ο Πατραϊκός κόλπος είναι ένας γεωγραφικός χώρος που έχει μελετηθεί αρκετά λόγω της εγγύτητας του Πανεπιστημίου Πατρών και μάλιστα σε διεπιστημονικό επίπεδο. Είναι ταυτόχρονα όμως ένας γεωγραφικός χώρος που δέχεται σοβαρές ανθρωπογενείς επιδράσεις κυρίως στη νότια ακτογραμμή του λόγω της ύπαρξης του αστικού κέντρου των Πατρών, των παρακείμενων παράκτιων οικισμών και μέσω των ποταμών που εκβάλλουν σε αυτόν (κυρίως μέσω των Εύηνου, Γλαύκου και Πείρου ποταμών).
Ως περιοχή έρευνας της παρούσας εργασίας επιλέχθηκε η νότια ακτογραμμή μεταξύ δύο σαφώς καθοριζόμενων γεωγραφικών ορίων, τις εκβολές του ποταμού Γλαύκου ανατολικά και το στόμιο επικοινωνίας της λιμνοθάλασσας Πάπα στα δυτικά.
Το σύνολο της ακτογραμμής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των έντονων γεωμορφολογικών αλλαγών και των ανθρωπογενών επεμβάσεων που έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Το ανατολικό τμήμα της ακτογραμμής, στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Πατρέων, έχει υποστεί έντονη ανθρωπογενή επίδραση σε μεγάλο μήκος λόγω των επιχώσεων της ακτής, της αυθαίρετης κατασκευής λιμενικών υποδομών και αντιδιαβρωτικών έργων.
Το δυτικό τμήμα της ακτογραμμής, στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, έχει υποστεί μορφολογικές αλλοιώσεις στο ανατολικότερο τμήμα του (Κ. Αλισσός), στο Λιμανάκι Αλυκών, στην περιοχή της Ακτής Νιφοραίικων και στην περιοχή του ξενοδοχείου Λακκόπετρα Beach.
Η Οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα 2000/60/ΕΚ συνδυάζει ποιοτικούς, οικολογικούς και ποσοτικούς στόχους για την προστασία των εσωτερικών επιφανειακών (ποταμών και λιμνών), των μεταβατικών, των παράκτιων και των υπόγειων υδάτων και θέτει ως κεντρική ιδέα την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους στη γεωγραφική κλίμακα των Λεκανών Απορροής Ποταμών. Στην περιοχή ενδιαφέροντος αναπτύσσεται το παράκτιο υδατικό σύστημα «ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ» που βρίσκεται σε καλή οικολογική και καλή χημική κατάσταση.
Από τα αποτελέσματα της εργασίας προκύπτει ότι περίπου 25 % του μήκους της ακτογραμμής έχει υποστεί υδρομορφολογική αλλοίωση και μπορεί να ταξινομηθεί σε μέτρια κατάσταση όσον αφορά το κριτήριο αυτό, ενώ στο άμεσο μέλλον προγραμματίζονται και νέα τεχνικά έργα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της ακτογραμμής που θα επιφέρουν περαιτέρω αλλοίωση.
Στην νότια ακτογραμμή του Πατραϊκού κόλπου ήταν γνωστή η ύπαρξη λειμώνων P. Oceanica στην περιοχή δυτικά του αλιευτικού καταφυγίου Αλυκών έως το ακρωτήριο Άραξος (Πάπας). Με βάση την προκαταρκτική αξιολόγηση της ηχοβολιστικής διασκόπησης του πυθμένα τεκμαίρεται η ύπαρξη λειμώνων P. Oceanica και ανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου Αλυκών, πιο περιορισμένης εξάπλωσης, έως το βάθος των 12-15 m καθώς και η ύπαρξη ανθρωπογενών παρεμβάσεων στους λειμώνες (πιθανά αλιευτικά ίχνη – ουλές του πυθμένα από εργαλεία μηχανότρατας και πιθανά ίχνη από παράνομη αλιεία - χρήση εκρηκτικών).
|