Περίληψη: | Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο την ανάλυση του θεσμού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στην Ελλάδα και τον έλεγχο της επαναληπτικότητας των Ελληνικών Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Πιο συγκεκριμένα, τα έτη τα οποία θα εξεταστούν αφορούν την δεκαετία 2008 – 2018.
Στο 1ο κεφάλαιο παρουσιάζεται η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Αφού αναλύεται η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα την πρώτη δεκαετία από την έναρξη της οικονομικής κρίσης (2008 – 2018), παρουσιάζεται μετέπειτα η κατάσταση εστιασμένα στην έναρξη της οικονικής κρίσης, ενώ παρατίθενται στη συνέχεια τόσο τα αίτια όσο και οι συνέπειες αυτής.
Στο 2ο κεφάλαιο αναλύεται ο θεσμός των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, το κεφάλαιο ξεκινά με μια ιστορική ανάλυση του θεσμού, ενώ κατόπιν παρατίθενται η έννοια και τα βασικά χαρακτηριστικά των αμοιβαίων κεφαλαίων. Στη συνέχεια, αναλύεται ο ρόλος των φορέων λειτουργίας των αμοιβαίων κεφαλαίων και πιο συγκεκριμένα της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχειρίσεων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α.Ε.Δ.Α.Κ.), του Θεματοφύλακα και των μεριδιούχων. Επιπλέον, στο 2ο κεφάλαιο παρατίθενται οι κατηγορίες των αμοιβαίων κεφαλαίων: χρηματαγοράς, ομολογιακά, μικτά, μετοχικά, σύνθετα, αυτά που αναπαριστούν δείκτη και κεφαλαίων. Τέλος, αναλύονται τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα των αμοιβαίων κεφαλαίων.
Η ανάλυση του θεσμού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων συνεχίζει με την ελληνική και ξένη βιβλιογραφική ανασκόπηση στο 3ο κεφάλαιο. Στο 4ο κεφάλαιο παρατίθεται μία θεωρητική προσέγγιση της μεθοδολογίας των «νικητών και ηττημένων» και γίνεται αναφορά στο κριτήριο αξιολόγησης που θα χρησιμοποιηθεί για τον χαρακτηρισμό των κεφαλαίων ως «νικητές ή ηττημένοι». Επιπλέον, δίνεται μια ερμηνεία στις μεταβλητές και τα στατιστικά κριτήρια βάσει των οποίων διεξήχθησαν τα συμπεράσματά της έρευνας. Γίνεται αναφορά στην εξέλιξη του θεσμού των Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ελλάδος, δηλαδή αναδεικνύονται οι ετήσιες σωρευτικές αποδόσεις τους. Κάνοντας χρήση του προγράμματος Microsoft Excel, ερευνήθηκε η επαναληπτικότητα των αποδόσεων των Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ελλάδος για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο (2008 – 2018), με χρονικές υστερήσεις 1 ετών, 2 ετών και 3 ετών έτσι ώστε να ελεγχθεί η επαναληπτικότητα.
Η εργασία ολοκληρώνεται στο έκτο κεφάλαιο, όπου παρουσιάζονται τα ευρήματα τόσο από το θεωρητικό όσο και από το εμπειρικό μέρος της έρευνας.
|