Περίληψη: | Η σκλήρυνση κατά πλάκας (Σ.Κ.Π.) είναι μία χρόνια, αυτοάνοση και φλεγμονώδη νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος που ταλαιπωρεί περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με ποικίλα συμπτώματα και περιόδους ύφεσης και όξυνσης. Οριστική θεραπεία δεν υπάρχει, υπάρχουν, όμως, επιστημονικές ενδείξεις πως η συστηματική άσκηση στο κατάλληλο επίπεδο έντασης αποτελεί παράγοντα- κλειδί για την πορεία της υγείας και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της άσκησης στην ποιότητα ζωής των ατόμων με Σ.Κ.Π. σε πανελλαδικό επίπεδο.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα από αυτήν τη συγχρονική μελέτη κοορτής αποτελείται από 191 (151 γυναίκες- 40 άνδρες) ενήλικες ασθενείς με Σ.Κ.Π., οι οποίοι βρέθηκαν είτε μέσω διαδικτύου είτε από Συλλόγους ατόμων με Σ.Κ.Π. Το συνολικό ερωτηματολόγιο που δόθηκε, περιείχε τα ερωτηματολόγια Multiple Sclerosis Quality of Life- 54 (MSQOL- 54) και Baecke Physical Activity Questionnaire (BPAQ).
Αποτελέσματα: Από τις συσχετίσεις του BPAQ με τις δύο τελικές κατηγορίες του MSQOL-54 βρέθηκε αύξηση στη Συνολική Σωματική υγεία των γυναικών. Σημαντικές συσχετίσεις βρέθηκαν και σε διάφορες υποκατηγορίες του MSQOL-54, όπως στην Ικανοποίηση από τη Σεξουαλική Λειτουργικότητα, στη Γενική Ποιότητα Ζωής, στη Σωματική Υγεία, στη Ζωτικότητα, στην Αντίληψη Υγείας, στην Κοινωνική Λειτουργικότητα, καθώς και στη Σεξουαλική Λειτουργικότητα των γυναικών.
Συμπεράσματα: Πολλοί τομείς του MSQOL-54 εμφάνισαν σημαντικά θετικές συσχετίσεις με τη φυσική δραστηριότητα, γεγονός που αποδεικνύει το σημαντικό και ευεργετικό ρόλο της φυσικής δραστηριότητας στην ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από Σ.Κ.Π. Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, η άσκηση θα πρέπει να προωθηθεί ως συμπληρωματικό μέσο θεραπείας είτε με δράσεις ενημέρωσεις σε ασθενείς με Σ.Κ.Π. σχετικά με τη σπουδαιότητά της είτε με την πλήρη συνταγογράφησή της στα άτομα αυτά.
|