Περίληψη: | Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (ΛΑΑ) είναι συχνές στα παιδιά. Παρόλο που είναι συνήθως ιογενούς αιτιολογίας, οι πρακτικές των γονιών συντελούν συχνά σε ακατάλληλη συνταγογράφηση αντιβιοτικών, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής.
Σκοπός: H καταγραφή και η ανάλυση των πεποιθήσεων των γονιών αναφορικά με τη χρήση αντιβιοτικών για τις ΛΑΑ των παιδιών στην Ελλάδα, η οποία είναι μια χώρα με υψηλά επίπεδα χρήσης αντιβιοτικών και μικροβιακής αντοχής. Επίσης, η διερεύνηση των γνώσεων και των πρακτικών των γονιών σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19 στα παιδιά.
Υλικό και Μέθοδος: Η συγχρονική μελέτη πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Μάιος έως Αύγουστος 2020 με διανομή ερωτηματολογίου σε τυχαίο δείγμα γονιών που επισκέπτονταν δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Πάτρα. Οι δημογραφικοί παράγοντες που σχετίζονται με κατάχρηση αντιβιοτικών προσδιορίστηκαν μέσω στατιστικής ανάλυσης.
Αποτελέσματα: Ανάμεσα σε 412 γονείς που συμμετείχαν στη μελέτη, 81,6% πίστευαν ότι οι περισσότερες λοιμώξεις με συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης προκαλούνται από ιούς, ωστόσο 26,9% θεωρούσαν ότι η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να προλάβει πιθανές επιπλοκές. Η ωταλγία ήταν το πιο κοινό σύμπτωμα για το οποίο οι γονείς θεωρούσαν ότι χρειάζεται αντιβιοτικό. 61% των γονιών ανησυχούσαν για τις παρενέργειες των αντιβιοτικών. Η πλειοψηφία των γονιών δεν χρησιμοποιούσαν εναπομείναντα αντιβιοτικά ούτε αγόραζαν αντιβιοτικά από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή για τα συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης του παιδιού τους. Οι περισσότεροι γονείς (68,4%) δήλωσαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την υγεία των παιδιών τους ενόψει της πανδημίας COVID-19. Η πλειοψηφία των Ελλήνων γονιών (85%) γνώριζε ότι η λοίμωξη COVID-19 είναι ιογενούς προέλευσης, ωστόσο οι μισοί γονείς δηλώσαν αβέβαιοι εάν χρειάζονται αντιβιοτικά για τη θεραπεία της. Όλα τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά, με εξαίρεση το φύλο, βρέθηκε ότι έχουν σημαντική επίδραση στις γνώσεις, των αντιλήψεις και προσδοκίες των γονιών αναφορικά με τη χρήση αντιβιοτικών για τις ΛΑΑ και τη λοίμωξη COVID-19.
Συμπεράσματα: Τα ευρήματα της μελέτης επισημαίνουν την αναγκαιότητα μείωσης των παρανοήσεων αναφορικά με τη χρήση αντιβιοτικών παρέχοντας εκπαιδευτικά προγράμματα στους γονείς.
|