Περίληψη: | Η επιτέλεση των καλλιτεχνικών δρωμένων στο δημόσιο χώρο χαρακτηρίζεται από την έντονα διαδραστική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο κοινό και τους συντελεστές των δρωμένων.
Η παρούσα εργασία εξετάζει την επιτελεστική τέχνη στο δημόσιο χώρο ως μία διαδικασία πειραματισμού και αμφισβήτησης, μέσα από την ανάλυση μιας σειράς καλλιτεχνικών δρωμένων, με την ονομασία “Secret Arts”, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Αγρινίου από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο του 2021. Τα δρώμενα οργανώθηκαν σε δημόσιους χώρους της πόλης ως μέσο συνάντησης κοινού και καλλιτεχνών στην πόλη του Αγρινίου σε μια κρίσιμη εποχή κατά την οποία τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας από τον ιό Covid 19 επηρέασαν την καθημερινότητα των ανθρώπων στην πόλη.
Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη, στο θεωρητικό και στο ερευνητικό μέρος.
Στο θεωρητικό μέρος παρουσιάζουμε θεωρίες για την επιτέλεση, ξεκινώντας από το τελετουργικό δρώμενο, τη σχέση του με το δράμα και την συνθήκη της επιτέλεσης. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις θεωρίες για την πόλη, με ιδιαίτερη έμφαση στο έργο των Φουκώ, Ντε Σερτώ και Λεφέβρ και στον τρόπο που επηρέασαν τα κοινωνικά κινήματα πόλης. Τέλος αναλύεται ο ρόλος της επιτελεστικής τέχνης ως μορφής παρέμβασης στο δημόσιο χώρο.
Στο ερευνητικό μέρος γίνεται αναφορά στη μεθοδολογία της ποιοτικής έρευνας και στη συνέχεια παρουσιάζονται τα έξι δρώμενα που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Αγρινίου. Τα δρώμενα στο δημόσιο χώρο διερευνώνται ως δυναμική διαδικασία που εμπλέκει τους συμμετέχοντες, προκαλεί τη διαδικασία αμφισβήτησης και πειραματισμού, όπου κυριαρχεί το συλλογικό.
Συμπερασματικά προκύπτει πως καλλιτέχνες και κοινό έχουν ισχυρή αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Η πόλη και οι άνθρωποί της αλληλεπιδρούν με την τέχνη στο δρόμο που εκφράζει προβληματισμούς και ανησυχίες.
|