Περίληψη: | Στον 21ο αιώνα , γίνεται μια προσπάθεια να μειώσουμε την παράγωγη της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούμε από την καύση διαφόρων υδρογονανθράκων. Έτσι , αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ΑΠΕ ,όπως η αιολική , ηλιακή και άλλες . Μέσω των ανεμογεννητριών μπορούμε να μετατρέψουμε την κινητική ενεργεία του ανέμου σε ηλεκτρική . Οι εν λόγο ανεμογεννήτριες, πρέπει να προστατεύονται από τα διαφορά σφάλματα που τυχόν συμβούν είτε μηχανικά είτε θερμικά είτε ηλεκτρικά.
Ένας κεραυνός είναι ικανός να προκαλέσει τα παραπάνω σε μια ανεμογεννήτρια αφού αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερη κατασκευή λόγω του μεγάλου ύψους της και της τοποθέτησής της σε απομακρυσμένες περιοχές με δυσμενείς συνθήκες γείωσης και άμεσα εκτεθειμένες σε αυτούς.
Στην παρόν εργασία , θα μελετηθεί το σύστημα ηλεκτρικής γείωση της κατά την μεταβατική κατάσταση σε κεραυνικό πλήγμα διαφόρων κεραυνών . Επιπλέον ελέγχουμε την ικανότητα της να προστατέψει έναν άνθρωπο που βρίσκεται στην βάση της κατά την διάρκεια του κεραυνικού πλήγματος στις ποιο συνήθεις περιπτώσεις βηματικής τάσης και τάση επαφής.
Για την προσομοίωση του συστήματος γείωσης, χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο της κυκλωματικής προσέγγισης συμπεριβάλλοντας το μοντέλο του ιονισμού του εδάφους , σύμφωνα με το οποίο τα ηλεκτρόδια γείωσης παριστάνονται από κατανεμημένα κυκλώματα. Για το ανθρώπινο ισοδύναμο μοντέλο, χρησιμοποιήθηκαν σύνθετες αντιστάσεις , οι οποίες αναπαριστούν συγκεκριμένο μέρος του σώματος .
Η μοντελοποίηση του συστήματος, έγινε στον υπολογιστή χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα προσομοίωσης ATP-EMTP, ενώ οι τιμές των διαφόρων μεγεθών του, υπολογίστηκαν με τη βοήθεια του Microsoft Excel.
|