Περίληψη: | Η οπτικοποίηση αποτελεί διαχρονικά έναν εύληπτο και επιθυμητό τρόπο απεικόνισης δεδομένων και μετάδοσης πληροφοριών. Ειδικά τον 21ο αιώνα, με τις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις, προέκυψαν πρωτοποριακοί τρόποι οπτικοποίησης που εμπλέκουν ενεργά τον θεατή και μπορούν να του παρέχουν πολλαπλά δεδομένα με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο. Σύγχρονες δικτυακές τεχνολογίες, όπως WebGL, GIS και Web 3.0 διευκολύνουν τη μετάδοση δεδομένων, ανεξαρτήτως περιορισμών χώρου και χρόνου. Τεχνολογίες οπτικοποίησης όπως επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα προσφέρουν δυνατότητες εικονικής μετάβασης και εμβύθισης, δίνοντας στον άνθρωπο την ευκαιρία να βιώσει το παρουσιαζόμενο γεγονός σαν να εξελίσσεται μπροστά του, με συνέπεια την καλύτερη κατανόηση όχι μόνο του γεγονότος καθαυτού αλλά και του αντίκτυπου που δημιούργησε.
Το μάθημα της Ιστορίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας διδάσκεται για δεκαετίες με τον παραδοσιακό τρόπο της αποστήθισης κειμένων και πληθώρας δεδομένων. Πολλές έρευνες και θεωρίες γνωστικής ανάπτυξης των παιδιών έχουν δείξει ότι οι μαθητές αντιλαμβάνονται καλύτερα όταν εμπλέκονται ενεργά και όταν ο τρόπος παρουσίασης είναι ευχάριστος και παιγνιώδης. Τον σκοπό αυτό φαίνεται να εξυπηρετεί με επιτυχία η χρήση νέων τεχνολογιών καθώς η βιβλιογραφική ανασκόπηση έδειξε ότι αυξάνει το ενδιαφέρον τους όχι μόνο για το συγκεκριμένο αντικείμενο αλλά και για τη μάθηση γενικά.
Στην παρούσα εργασία, διερευνώνται απαιτήσεις μαθητών από εφαρμογές οπτικοποίησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι μαθητές είναι συντριπτικά θετικοί ως προς την οπτικοποίηση της ιστορίας. Επιθυμούν οι σχετικές εφαρμογές να είναι ιστορικά ακριβείς, θεωρούν ότι θα αυξανόταν κατακόρυφα το ενδιαφέρον τους για το μάθημα και θα κατανοούσαν καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα, συντελώντας σε βελτίωση του παιδαγωγικού κλίματος και της επίδοσής τους. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και τη βιβλιογραφική διερεύνηση απαιτήσεων των χρηστών σκιαγραφούνται γενικές κατευθύνσεις για ψηφιακές εφαρμογές οπτικοποίησης ιστορικών γεγονότων.
Η θετική στάση των μαθητών για διαδραστικές οπτικοποιήσεις φαίνεται να επιβεβαιώνει το ρητό «Δείξε μου και θα θυμάμαι, κάνε με να το ζήσω και θα το καταλάβω». Ενδεχομένως, έρευνες μεγαλύτερες σε διάρκεια και μέγεθος δείγματος να επιβεβαιώσουν τη χρησιμότητα μίας διαφορετικής μεθοδολογικής προσέγγισης του μαθήματος που θα βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, σε οπτικοποιήσεις.
|