Περίληψη: | Ο διάχυτος προβληματισμός των γονέων για τις επιπτώσεις από ακτινοβολίες στην υγεία του πληθυσμού και ιδιαίτερα του παιδιού τους, αλλά και οι κοινωνικές προεκτάσεις της αλματώδους εξέλιξης των μεθόδων της Ιατρικής απεικόνισης είναι δεδομένος. Σκοπός της μελέτης είναι να μελετήσει και να ποσοτικοποιήσει με στατιστικές μεθόδους την γνώση που έχουν οι γονείς σε θέματα που αφορούν την Επιστήμη της Ακτινολογίας και πως αυτή επηρεάζει την αγωνία που νιώθουν κάθε φορά που θα χρειαστεί να κάνει το παιδί τους μια ακτινογραφία. Η μελέτη και η συλλογή των δεδομένων έγινε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων.
Για την μελέτη χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο κλειστού τύπου με 25 ερωτήσεις που η διανομή του έγινε σε γονείς που βρίσκονταν την αίθουσα αναμονής του ακτινολογικού εργαστηρίου. Οι ερωτήσεις που καλούνταν οι γονείς να απαντήσουν εκτός των δημογραφικών στοιχείων, περιλάμβαναν και ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με τις γνώσεις των γονέων γενικές και ειδικές σε σχέση με την ακτινολογία. Το τελευταίο κομμάτι του ερωτηματολογίου αφουγκραζόταν το αίσθημα και τις προκαταλήψεις των γονέων σχετικά με το θέμα. Η συλλογή των δεδομένων διήρκησε τρεις μήνες και έγινε προσπάθεια να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό χωρίς να λείπουν οι περιπτώσεις κοινωνικών ομάδων που ήταν αδύνατο να συμμετάσχουν στην μελέτη λόγω αδυναμίας ανάγνωσης. Τα 142 ολοκληρωμένα ερωτηματολόγια αναλύθηκαν στατιστικά με την πλατφόρμα SPSS και έγινε μια προσπάθεια να εξετασθούν σε ένα πιο ευρύ πλαίσιο όλα τα δεδομένα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν γενικά να συγκριθούν με ανάλογες μελέτες και έρευνες που έχουν δημοσιευτεί, με τα αποτελέσματα να είναι αρκετά εφάμιλλα. Σε κάθε περίπτωση προκύπτει ότι η γνώση είναι πάντα αυτή που μπορεί να αναστείλει τους φόβους και τις προκαταλήψεις. Η γνώση πρέπει πρώτα να υπάρχει στους επιστήμονες που εμπλέκονται με τη διαδικασία. Και αυτοί θα πρέπει να είναι σωστά εκπαιδευμένοι να την μεταβιβάσουν στους ασθενείς και τους συνοδούς τους, με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσουν στη ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Άλλωστε η ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης των γονέων είναι κάτι για το οποίο οι ίδιοι οι γονείς θεωρούν ότι πρέπει να γίνεται πάντα.
Με βασικό περιορισμό το πεπερασμένο δείγμα, η μελέτη αυτή μπορεί να επεκταθεί και να αποτελέσει ένα μέρος μια ευρύτερης μελέτης σε περισσότερα νοσοκομεία, ή σε άλλου είδους ιατρικών πράξεων που χρησιμοποιούν ακτινοβολία. Φυσικά μια συστηματική σύγκριση των αποτελεσμάτων με αυτή που θα προκύψει από τη διεύρυνση του κοινού θα ολοκλήρωνε μια τέτοια μελέτη.
|