Περίληψη: | Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα μελετηθεί και θα σχεδιαστεί η προστασία μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης από κεραυνούς. Κύριος σκοπός αυτής της εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός συστήματος αντικεραυνικής προστασίας σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, ώστε να μειωθούν οι υπερτάσεις που αναπτύσσονται σε αυτό, από ένα κεραυνικό πλήγμα. Η εργασία αυτή εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στο Κεφάλαιο 1 γίνεται εκτενής αναφορά στις πηγές ενέργειας που συναντώνται στη φύση. Αναλύονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι μη ανανεώσιμες πηγές, αναφέροντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους, αντίστοιχα.
Στο Κεφάλαιο 2 γίνεται εισαγωγή στα φωτοβολταϊκά συστήματα, τα είδη που υπάρχουν, καθώς και οι τύποι τους. Επιπλέον, αναλύονται οι τρόποι σύνδεσης των φωτοβολταϊκών στοιχείων και η απόδοση τους.
Στο Κεφάλαιο 3 αναλύεται το φαινόμενο του κεραυνού , οι επιπτώσεις που έχει, καθώς και η κεραυνική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ακόμα, γίνεται λόγος για τη σημασία της αντικεραυνικής προστασίας στα συστήματα και ιδιαίτερα σε Φ/Β συστήματα.
Στο Κεφάλαιο 4 παρουσιάζεται αναλυτικά η διαδικασία για τη μελέτη και τον σχεδιασμό ενός συστήματος αντικεραυνικής προστασίας.
Στο Κεφάλαιο 5 αναφέρονται τα στοιχεία του φωτοβολταικού πάρκου που πρόκειται να μελετηθεί και γίνεται ο σχεδιασμός του συστήματος αντικεραυνικής προστασίας.
Στο Κεφάλαιο 6 εκτελείται η διαδικασία της προσομοίωσης, με τη χρήση ειδικού προγράμματος EMTP-ATP draw και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και ο σχολιασμός τους.
Στο Κεφάλαιο 7 παρατίθενται κάποια γενικά συμπεράσματα επί του θέματος της Διπλωματικής Εργασίας και προτείνονται εναλλακτικές περιπτώσεις κεραυνού.
|