Summary: | Το παρόν αποσκοπεί στο να γίνει μια ορθή χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου των ιδιωτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο 2017-2019. Επιλέγεται η χρήση τριών διαφορετικών μεταξύ τους ως προς τα χαρακτηριστικά παρόχων. Αυτοί είναι η ΖΕΝΙΘ , η VOLTERRA και η ELPEDISON.Το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα επιλέγεται λόγω της προσπάθειας εξόδου από την κρίση και την οικονομική ύφεση , αλλά και των πολλών εξελίξεων στον κλάδο.
Στο πρώτο κεφάλαιο υφίσταται μια εκτενής ανάλυση της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας το διάστημα 2017-2019. Μετά από μια γενική προσπάθεια να αποτυπωθεί το τι συνέβη, διάφορα μεγέθη μακροοικονομικού χαρακτήρα τείνουν να συμπληρώσουν αλλά και να εξειδικεύσουν τα γενικά στοιχεία που αναφέρονται. Τέτοια μεγέθη δύναται να είναι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, η ανεργία και ο πληθωρισμός.
Το δεύτερο κεφάλαιο θέλει να δώσει έμφαση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, εξετάζοντας ωστόσο την κατάσταση όχι της εξεταζόμενης τριετίας αλλά του παρόντος. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχει νόημα από τη στιγμή που η ανάλυση ασχολείται με ελληνικούς παρόχους να γίνει αναφορά στο τι γινόταν παγκόσμια τότε. Έτσι, παρατίθενται διάφορα στοιχεία και συμπεράσματα για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλα. Φυσικά και τον ηλεκτρισμό. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν προσφορά και ζήτηση και τα συμπεράσματα προβλέψεις για το μέλλον των στοιχείων και σύγκρισή τους με τις τιμές αυτών πριν την πανδημία.
Στο τρίτο κεφάλαιο, η κατάσταση επικεντρώνεται στην ελληνική αγορά. Αρχικά, γίνεται λόγος για διάφορες ορολογίες-συστατικά της τυπικής αγοράς ενέργειας όπως το ενεργειακό ισοζύγιο. Έπειτα, η επίδραση της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον είναι κάτι το σημαντικό που εξετάζεται. Δεδομένου αυτού, γίνεται αναφορά στη σχέση ηλεκτρισμού και ΑΕΠ, στην απασχόληση και στην επιρροή ανά τομέα. Στη συνέχεια, δε θα μπορούσε να λείπει η ιστορία του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να παραγκωνίζεται ο κομβικός και σύγχρονος ρόλος των ΑΠΕ.
Το κεφάλαιο τέσσερα συνοψίζει όλους εκείνους τους παράγοντες που δύναται να επηρεάσουν το μακρο-εξωτερικό περιβάλλον των παρόχων. Μιλώντας για μια τυπική ανάλυση PEST, περιλαμβάνονται τέσσερις παράγοντες που αναλύονται διεξοδικά. Πρώτα ο πολιτικονομικός που σχετίζεται με τη νομοθεσία και το πολιτικό σκηνικό. Δεύτερον ο οικονομικός που εμπεριέχει διάφορα οικονομικά μεγέθη. Σειρά έχει ο κοινωνικός που καθρεφτίζει τον τρόπο ζωής και στοιχεία που συντελούν στη δημιουργία μιας κοινωνίας. Τελικά, υφίσταται και η τεχνολογική πρόοδος που μπορεί να δώσει ώθηση σε μια επιχείρηση αλλά και να την αποθαρρύνει ή απομακρύνει από την επιβίωσή της.
Στο πέμπτο κεφάλαιο, τα σκήπτρα πηγαίνουν στο μικρο-εξωτερικό περιβάλλον και τις Πέντε Δυνάμεις του Πόρτερ. Αυτές συμβάλλουν στο να κατανοήσει ένας οργανισμός την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του. Είτε μιλάμε για απειλή από υποκατάστατα αγαθά, είτε για τον υφιστάμενο ανταγωνισμό, για τα εμπόδια εισόδου νέων. Χωρίς όμως τη διαπραγματευτική δύναμη προμηθευτών και αγοραστών, η ανάλυση δεν ολοκληρώνεται.
Το κεφάλαιο έξι αποτελείται από μια τυπική ανάλυση SWOT. Σίγουρα, το να γνωρίζει κανείς τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες του, του προσδίδει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Παρόμοια πράγματα ισχύουν μιλώντας για ευκαιρίες και απειλές. Ξέροντας ποιες είναι, μια
6
εταιρεία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει δυσκολίες αλλά και να αρπάξει ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.
Στο έβδομο κεφάλαιο, οι τρεις εξεταζόμενοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας συστήνονται. Πρόκειται για τις ΖΕΝΙΘ, VOLTERRA και ELPEDISON. Διαπιστώνεται ότι πρόκειται για διαφορετικές επιχειρήσεις με διαφορετικές φιλοσοφίες που δραστηριοποιούνται στο ίδιο αντικείμενο. Γίνεται σύντομη αναφορά στο όραμά τους και στην ιστορία τους.
Το κεφάλαιο οχτώ είναι ένα τελείως θεωρητικό κομμάτι της έρευνας που επεξηγεί με απλό τρόπο την έννοια και σημασία των αριθμοδεικτών. Γίνεται λόγος για το τι σημαίνει αριθμοδείκτης, γιατί είναι χρήσιμος και το ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς και παράλληλα χρήσιμοι δείκτες στην κοινή βιβλιογραφία. Αυτοί είναι οι αριθμοδείκτες ρευστότητας, δραστηριότητας, αποδοτικότητας και κεφαλαιακής διάρθρωσης ή βιωσιμότητας.
Το επόμενο κεφάλαιο παραθέτει πολύ αναλυτικά την κατάσταση της κάθε εταιρείας ξεχωριστά σύμφωνα με τον εκάστοτε αριθμοδείκτη. Έτσι, επεξηγείται η χρηματοοικονομική κατάσταση κάθε παρόχου μέσα από την καθεμία κατηγορία αριθμοδείκτη τόσο ποιοτικά όσο και με ποσοτικά διαγράμματα.
Το τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζει τα συγκριτικά αποτελέσματα, συγκρίνοντας τους αριθμοδείκτες της κάθε εταιρείας και συνοψίζοντας τις τιμές που αυτοί λαμβάνουν ανά κατηγορία. Την ανάλυση συμπληρώνουν επεξηγηματικά διαγράμματα.
Εν κατακλείδι, δεν πρέπει να παραβλέπονται τα συμπεράσματα της έρευνας. Αυτά περιλαμβάνουν μια σύνοψη του τι σήμαινε η τριετία 2017-2019 σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Είναι μια περίοδος αλλαγών και μετάβασης από ένα επίπεδο σε ένα άλλο.
Το γεγονός αυτό ανατρέπεται από την πανδημία και την υγειονομική κρίση. Αλλάζοντας τα δεδομένα, έγινε επιτακτική ανάγκη η κατάλληλη προσαρμογή από τις επιχειρήσεις. Η ενεργειακή κρίση που προέκυψε έκανε πιο δύσκολα τα πράγματα και ιδιαίτερα για τους παρόχους. Έτσι, γίνονται και οι αντίστοιχες προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.
|