Περίληψη: | Πλέον λέμε πως ζούμε σε έναν «παγκοσμιοποιημένο κόσμο», μέσα στον οποίο ερχόμαστε σε επαφή με το διαφορετικό-το ξένο. Δεδομένου αυτής της επαφής που πραγματοποιείται μεταξύ των γηγενών και των «άλλων», η παρούσα εργασία στοχεύει στο να εξακριβώσει τι απόψεις κυριαρχούν από την πλευρά Ελλήνων γονέων αναφορικά με την ύπαρξη ξένων παιδιών στα γηγενή σχολεία. Συγκεκριμένα μελετήθηκε πως οι Έλληνες γονείς αντιλαμβάνονται την έννοια της διαφορετικότητας αλλά και την συνύπαρξη των παιδιών τους με το διαφορετικό άλλο. Ειδικότερα μελετήθηκε το πως αντιλαμβάνονται οι Έλληνες γονείς τη συνύπαρξη των γηγενών παιδιών με παιδιά διαφορετικού πολιτισμικού, γλωσσικού και θρησκευτικού υπόβαθρου.
Δεδομένου του ότι έγινε προσπάθεια μελέτης του πως σκέφτονται οι γονείς, η έρευνα που χρησιμοποιήθηκε είχε ποιοτικό χαρακτήρα. Λόγω της δυνατότητας ύπαρξης ενός “emic” στοιχείου, το οποίο έδωσε την ευκαιρία να μελετηθεί το προς μελέτη θέμα από την οπτική ματιά των γονέων. Αναφορικά τώρα με τους γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα, ήταν έξι (6) στον αριθμό και επιλέχθηκαν μέσω της σκόπιμης δειγματοληψίας. Αφού καλούταν να πληρούν κάποια κριτήρια. Εκτός του ότι όφειλαν να κατέχουν ελληνική υπηκοότητα, έπρεπε παράλληλα τα παιδιά τους να φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στο σχολείο φοίτησης αυτών, να υπάρχουν τα τρία είδη διαφορετικότητα με τα οποία ασχολήθηκε η παρούσα εργασία.
Η συλλογή δεδομένων έγινε μέσω της χρήσης ημι-δομημένων συνεντεύξεων. Από τις απαντήσεις των οποίων παρατηρήθηκε πως οι γονείς διακατέχονται από απόψεις αφομοίωσης και αχρωματοψίας απέναντι στο διαφορετικό, καθώς το αντιμετωπίζουν ως μια μορφή απειλής για την χώρα υποδοχής. Παράλληλα, όσον αφορά την ύπαρξη των τριών προαναφερθέντων μορφών διαφορετικότητας στο σχολείο, τα ερευνητικά υποκείμενα φαίνονται να έχουν αρνητικές κυρίως απόψεις για τη συνύπαρξη των Ελλήνων μαθητών με τους ξένους μαθητές. Καθώς θεωρούν πως πολιτισμικές συγκρούσεις και ακαδημαϊκές επιπτώσεις μπορούν να κάνουν την εμφάνιση τους στην μεταξύ σχέση των γηγενών και μη παιδιών. Με τη διαφορά πως η γλωσσική διαφοροποίηση αντιμετωπίζεται με μια πιο θετική ματιά, δεδομένου ότι θεωρείται ένα μέσω απόκτησης ακαδημαϊκού προσόντος.
|