Περίληψη: | Για να ξεκινήσουμε να καταλαβαίνουμε τι είναι τα front-end frameworks και που μας βοηθάνε, θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πώς δουλεύει ένας ιστότοπος ποια είναι τα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να απεικονίσει το περιεχόμενο που θέλουμε σωστά.
Για την απεικόνιση του περιεχομένου καθώς και την οργάνωση της δομή του χρησιμοποιείται η γλώσσα HTML (HyperText Markup Language) , την οποία στη συνέχεια διαβάζει ο φυλλομετρητής (browser).
Για την εμφάνισή και το styling της ιστοσελίδας είναι υπεύθυνη μία άλλη γλώσσα που ονομάζεται CSS (Cascading Style Sheets).
Για τα δυναμικά στοιχεία και γενικότερα όλες τις αλληλεπιδράσεις οι οποίες συμβαίνουν δυναμικά στην ιστοσελίδα είναι υπεύθυνη μία γλώσσα προγραμματισμού η οποία ονομάζεται JavaScript.
Σε μία ιστοσελίδα δηλαδή όλο το περιεχόμενο (εικόνες , κείμενα , εξωτερικοί σύνδεσμοι κλπ.) οργανώνεται και αποτυπώνεται γράφοντας κώδικα HTML, στην συνέχεια για τη μορφοποίηση και την σωστή εμφάνιση των στοιχείων της HTML γράφουμε κώδικα CSS και για όποια δυναμικά στοιχεία χρειαστούμε να χρησιμοποιήσουμε πρέπει να γράψουμε κώδικα JavaScript.
Tα front end frameworks προσφέρουν στην ουσία ένα σύνολο κανόνων HTML, CSS και JavaScript προκειμένου να κάνουν τη διαδικασία του development για τον προγραμματιστή που θα αναλάβει να φτιάξει την ιστοσελίδα λίγο πιο εύκολη και αρκετά πιο γρήγορη.
Επίσης οι σύγχρονες ιστοσελίδες πρέπει να είναι ανταποκρινόμενες σε διαφορετικές αναλύσεις και συσκευές δημιουργώντας έτσι την ανάγκη για το responsive web design.
Tα front end frameworks παρέχουν αυτές τις δυνατότητες και εξομαλύνουν κάποιες μικρές διαφορές τις οποίες μπορούμε να συναντήσουμε από ένα φυλλομετρητή σε έναν άλλον (cross-browser compatibility).
Οι κύριοι λόγοι δηλαδή για να χρησιμοποιήσει κάποιος ένα front-end Framework είναι οι εξής :
• Ταχύτερη ανάπτυξη ιστοσελίδων
• Responsive Web Design
• cross-browser compatibility
|