Περίληψη: | Στην συγκεκριμένη εργασίας προσπαθήσαμε να αναλύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική οικονομία, στην αγορά εργασία και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μετά από 8 σχεδόν χρόνια οικονομικής ύφεσης. Παρουσιάσαμε όλες τις δράσεις και τα προγράμματα που σου προσφέρει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας μέσα από το τομεακά και τα περιφερειακά προγράμματα και το ΕΣΠΑ 2014 - 2020.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία αναφορά στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στην παγκόσμια οικονομία, γνωρίζοντας πρώτα την έννοια της ανταγωνιστικότητας και τι σημαίνει. Επιπλέον, αναφέραμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης ή μιας εγχώριας οικονομίας. Αναλύσαμε το γενικό οικονομικό πανόραμα, τις ροές συναλλαγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων, το επιχειρηματικό περιβάλλον που επικρατεί, τις υποδομές των μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και τέλος την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Επίσης, δείξαμε και τους δείκτες μέτρησης της ανταγωνιστικότητας.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάσαμε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στο τομέα των επενδύσεων και ποιους επενδυτικούς τομείς έχει ως στόχο να ενισχύσει το ελληνικό κράτος. Αναφέραμε επιγραμματικά τα τομεακά επιχειρησιακά και περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα που έχει το ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Ακόμα, έγινε μνεία στο νομικό πλαίσιο που τα περιβάλλει αλλά και στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την υλοποίηση των δράσεων. Επιδείξαμε τους βασικούς όρους που υπάρχουν για την συμμετοχή μιας επιχείρησης στα επενδυτικά προγράμματα. Αναφέραμε την κατάσταση που επικρατεί με τις επενδύσεις στην Ελλάδα και πως κατανέμονται οι ξένες επενδύσεις ανά κλάδο.
Στο τρίτο κεφάλαιο συμπεριλάβαμε το ρόλο της απασχόλησης και της ανάπτυξης σε μια οικονομία μέσα από μία εννοιολογική προσέγγιση των εργασιακών σχέσεων και των βασικών όψεων που τις περικλείει, μέσα από την ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στα συνδικάτα και στις συμβάσεις εργασίας. Ερμηνεύσαμε την έννοια της απασχόλησης, τις μορφές απασχόλησης και ιδιαίτερα στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που άρχισαν να κάνουν έντονα την εμφάνισή τους την περίοδο της οικονομική κρίσης στην χώρα μας. Τέλος, δείξαμε την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα.
Στο τέταρτο κεφάλαιο ερμηνεύουμε τους στόχους που έχει θέσει τόσο το Νέο Πλαίσιο ανάπτυξης όσο και το νέο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ανάπτυξης. Θέτουμε το αναπτυξιακό όραμα που έχει το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 μέσα από την ξεχωριστή παρουσίαση και την ανάδειξη των ξεχωριστών στόχων που θέτει το κάθε ένα Τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί μέσω του νέου Πλαισίου Ανάπτυξης. Αναλύουμε, διεξοδικά τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η διαχείριση, ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων. Ακόμα, γίνεται μνεία στο τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έχει ως στόχο την καταπολέμηση κάθε προσπάθειας για απάτη και τις δράσεις που έχει αναλάβει. Επιπλέον, αναδεικνύουμε τον τρόπο της αξιολόγησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Τέλος, παρουσιάσαμε τα συμπεράσματα που αποκομίσαμε την εκπόνηση της συγκεκριμένης εργασίας τόσο στο χώρος της απασχόλησης και των επενδύσεων στην χώρα μας όσο και βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα 2014 - 2020 στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, παρουσιάσαμε ορισμένες προτάσεις που θεωρούμε ότι οφείλουμε σαν οικονομία να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση ώστε να αποκτήσουμε ένα καλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να μας προσφέρει περαιτέρω ανάπτυξη.
|