Περίληψη: | Η πολιτιστική κληρονομιά είναι όλες οι πτυχές μιας κοινότητας του παρελθόντος και του παρόντος που θεωρούνται πολύτιμες και επιθυμητές για να μεταδοθούν στις μελλοντικές γενιές. Η κληρονομιά αυτή διαπλάθει ουσιαστικά την ταυτότητα κάθε έθνους, χώρας, περιοχής ή τόπου και επομένως συνιστά αναπόσπαστο τμήμα της σημερινής ζωής.
Τα πολιτιστικά αυτά στοιχεία του παρελθόντος που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, με τον προφορικό ή το γραπτό λόγο απαρτίζουν την παράδοση του κάθε τόπου. Η σημασία της παράδοσης συνίσταται στην προσαρμογή των πολιτισμικών στοιχείων του παρελθόντος στην εκάστοτε κοινωνική πραγματικότητα και στη δημιουργική αξιοποίησή τους, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να συνδράμει στην πολιτισμική εξέλιξη.
Υπό το πρίσμα των παραπάνω διαπιστώσεων στη παρούσα εργασία καταβάλλεται μια προσπάθεια που στόχο έχει να μελετήσει, τις πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός, στο πρώτο μέρος της εργασίας μέσα από βιβλιογραφική αναφορά αναλύεται το θεωρητικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομίας γενικότερα, και ειδικότερα της παράδοσης, καθώς μέσω αυτής πραγματοποιείται η μεταβίβαση των πολιτιστικών στοιχείων. Επιπλέον γίνεται εκτενής αναφορά στη περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, καθώς στο δεύτερο μέρος, κάνοντας χρήση της ερευνητικής μεθόδου το ενδιαφέρον εστιάζεται αφενός στο να καταγράφουν τα ήθη-έθιμα, οι τοπικές παραδόσεις και η πολιτιστική κληρονομιά των χωριών της Δυτικής Αχαΐας και αφετέρου με τη βοήθεια της έρευνας να βρεθούν τρόποι συνέχειας, μετάδοσης και ανάπτυξής της.
Σύμφωνα λοιπόν, με τα αποτελέσματα της έρευνας, που έλαβε χώρα σε τριάντα τρείς Δήμους και Δημοτικά Διαμερίσματα της Δυτικής Αχαΐας κατά τη διάρκεια των μηνών Μαΐου-Ιουνίου του έτους 2016, διαπιστώνεται ότι στις περισσότερες περιοχές υπάρχουν ακόμα έθιμα που διατηρούνται.
|