Περίληψη: | Η χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων αποτελεί μια από τις πλέον σύγχρονες και δυναμικές πτυχές της επιστήμης των οικονομικών. Σε έναν κόσμο που επικρατεί το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και οι επενδυτές μπορεί να προέρχονται από διάφορες χώρες, ενώ οι μετοχές των επιχειρήσεων να διαπραγματεύονται σε διάφορα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, η ανάγκη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληροφόρηση είναι παραπάνω από επιτακτική. Οι χρήστες των οικονομικών καταστάσεων, αντλούν πληροφορίες που θα τους είναι χρήσιμες στις αποφάσεις που λαμβάνουν σε σχέση με την επιχείρηση που μελετούν, μέσω της χρηματοοικονομικής ανάλυσης.
Οι τράπεζες, στο σύγχρονο κόσμο είναι κυρίως ανώνυμες εταιρίες οι οποίες ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα, τη σταθερότητα και την ανάπτυξή τους. Το σύνολο των τραπεζών αποτελεί το τραπεζικό σύστημα και είναι ο πυρήνας της οικονομίας μιας χώρας ή ενός συνόλου χωρών. Ο ρόλος των τραπεζών είναι σημαντικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι αυτές που βοηθούν τις άλλες επιχειρήσεις, μέσω της χρηματοδότησης που παρέχουν, να υπάρχουν και να αναπτύσσονται. Η ανάπτυξη της οικονομίας συνεπώς εξαρτάται από την ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος.
Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό να αναλύσει τη χρηματοοικονομική κατάσταση δύο εκ των τεσσάρων συστηματικών τραπεζών της Ελλάδας, μέσω της σύγκρισης μεταξύ τους. Για το σκοπό αυτό, λήφθηκαν υπόψη τα προφίλ της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και οι οικονομικές εκθέσεις τους για τα έτη από το 2012 έως και το 2019. Υπολογίστηκαν οι κύριοι αριθμοδείκτες και εξήχθησαν συμπεράσματα με βάση τα προφίλ και την παρούσα χρηματοοικονομική ανάλυση, για την κατάσταση των δύο τραπεζών σήμερα.
|