Περίληψη: | Το ζήτημα που απασχολεί την παρούσα εργασία είναι οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί είτε για να αποτελέσουν εργαλείο στήριξης του κρατικού μηχανισμού, ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, είτε για να αποτελέσουν απάντηση στην αναβλητικότητα που διακατέχει τον κρατικό μηχανισμό.
Αναλυτικότερα, αντικείμενο της εργασίας αποτελεί η εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου για τη δημιουργία κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης με θέμα την αρωγή των κακοποιημένων γυναικών στον δήμο Αγίου Δημητρίου.
Για τη συγγραφή της χρησιμοποιήθηκε διεθνής και ελληνική βιβλιογραφία και δικτυογραφία καθώς και μελέτη επιστημονικά κατοχυρωμένων άρθρων. Χρήσιμα στάθηκαν σαφώς και τα πρότυπα μοντέλα οργάνωσης από διάφορες χώρες του παγκόσμιου χάρτη, οι οποίες λειτουργούν πολλές φορές ως «μπούσουλας» για τις ελληνικές επιχειρηματικές κινήσεις.
Συμπερασματικά, το πιο σημαντικό είναι ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις θα έπρεπε να αξιοποιηθούν από το ίδιο το κράτος, διότι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν «τα μέγιστα» στη λύση βασικών κοινωνικών προβλημάτων. Σε περιόδους κοινωνικής και οικονομικής παθογένειας, ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να αφορμάται από επιχειρήσεις σαν την Κοιν. Σ. Επ και να λαμβάνει δράση.
|