Περίληψη: | Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναλύσει την έννοια της Διαχείρισης γνώσης, καθώς και την πρακτική εφαρμογή της σε έναν οργανισμό. Πραγματεύεται η Διαχείρισης Γνώσης σε όλες τις πτυχές της, όπως είναι τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή της και η ιστορική της πορεία ανά τα χρόνια.
Στο πρώτο μέρος της εργασίας πραγματεύεται ο ορισμός της ΔΓ, ο οποίος έχει αποτελέσει επίκεντρο προβληματισμού για πολλούς επιστήμονες, η ιστορική της πορεία, τα ποικίλα χαρακτηριστικά της, καθώς και οι διαστάσεις της. Αναλύονται τα κίνητρα που οδηγούν στην εφαρμογή της Διαχείρισης της Γνώσης, όπως επίσης και οι στρατηγικές της εφαρμογής της, οι οποίες περιλαμβάνουν ορισμένα οργανωμένα συστήματα. Η αναφορά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της δεν παραλείπεται, ενώ παρουσιάζονται και οι απόψεις διαφόρων ερευνητών και μελετητών γι’αυτά.
Στο δεύτερο μέρος της εργασίας αναλύεται η πρακτική εφαρμογή της Διαχείρισης της Γνώσης στις επιχειρήσεις, ενώ παρουσιάζονται και οι λόγοι για τους οποίους θεωρείται αναγκαία η εφαρμογή της. Στη συνέχεια, ακολουθεί επιχειρηματολογία σχετικά με την αξία της ΔΓ κατά την προσπάθεια ανέλιξης των οργανισμών, όπως επίσης και σχετικά με τους λόγους για τους οποίους μπορεί να αποτύχει στην εφαρμογή της.
Καταλήγοντας, παρουσιάζεται ένα υπαρκτό παράδειγμα εφαρμογής Διαχείρισης της Γνώσης στην επιχείρηση της Microsoft, κατά το οποίο η ΔΓ έχει φέρει θετικά αποτελέσματα, τόσο στον οικονομικό προϋπολογισμό της εταιρίας, όσο και στην φήμη, την ακτινοβολία την οποία εκπέμπει στην κοινωνία των καταναλωτών και των ανταγωνιστών της.
|