Περίληψη: | Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία με θέμα «Το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και η ανάπτυξή του στο νομό Αιτωλοακαρνανίας» δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει μερικές κατευθυντήριες οδηγίες, όχι μόνο σε αυτούς που ενδιαφέρονται σχετικά με αυτό το θέμα αλλά και σε εκείνους που θα ήθελαν να ακολουθήσουν νέους δρόμους στον επιχειρηματικό τομέα και ειδικότερα στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο οποίος αρχίζει να γίνεται σημαντικός παράγοντας για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Στο πρώτο κεφάλαιο παραθέτουμε γενικές πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη σημασία, την ιστορική του εξέλιξη, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του προς τρεις κατευθύνσεις, προς τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις, προς τους καταναλωτές και προς την κοινωνία. Επίσης κάνουμε αναφορά στα συστατικά στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου και συγκεκριμένα στις μορφές του και στους τύπους προϊόντων.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρουμε τη σημασία, το ρόλο, τις κατηγορίες καθώς και την εξέλιξη της ηλεκτρονικής αγοράς επίσης τα μέσα πληρωμής και τους τύπους ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Στο τρίτο κεφάλαιο ορίζουμε την έννοια του επιχειρηματικού μοντέλου ηλεκτρονικού εμπορίου, αναφέρουμε τους τύπους του και ειδικότερα τα επιχειρηματικά μοντέλα των ηλεκτρονικών αγορών επιχείρησης προς επιχείρησης και επιχείρησης προς καταναλωτή.
Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύουμε το πολύ σημαντικό ζήτημα της ασφάλειας των συναλλαγών και των κινδύνων μέσω internet καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος και γενικότερα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Όσον αφορά την ασφάλεια καταγράφουμε τα προβλήματα, τα μέσα και τους τρόπους καθώς επίσης τους στόχους και τις απαιτήσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ενώ στους κινδύνους αναλύουμε επιθέσεις, απειλές, εχθρούς και κινδύνους στο ηλεκτρονικό εμπόριο καθώς και κινδύνους που παραμονεύουν στις συναλλαγές πληρωμής και τέλος στα πληροφοριακά συστήματα.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζουμε το νομικό πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου που έχει θεσπίσει το ίδιο το κράτος. Σημαντικό κομμάτι αυτού του κεφαλαίου αποτελούν τα σημεία διαμάχης που αφορούν τις ηλεκτρονικές αγορές καθώς και τα προβλήματα που μας οδηγούν στο νομικό πλαίσιο. Επιπλέον επικεντρωνόμαστε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στις αλλαγές που προέκυψαν στους κανόνες και στους νόμους στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Στο έκτο κεφάλαιο αναλύουμε την υφιστάμενη κατάσταση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα έως και σήμερα, τις ηλεκτρονικές αγορές που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και κάνουμε λόγο για τα σημαντικότερα εμπόδια του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας.
Τέλος, στο έβδομο κεφάλαιο ακολουθεί το ερευνητικό μέρος της πτυχιακής μας εργασίας όπου καταγράφουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήσαμε για το ηλεκτρονικό εμπόριο στο νομό Αιτωλοακαρνανίας κατά τη χρονική περίοδο 2014-2015, με τη βοήθεια ερωτηματολογίων τα οποία απαντήθηκαν από 12 επιχειρήσεις, καταγεγραμμένες ως επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου. Με την υλοποίηση της έρευνας αυτής έχουμε ως στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με γενικά στοιχεία των επιχειρήσεων και ειδικότερα στοιχεία γύρω από το ηλεκτρονικό τους κατάστημα. Τέλος απεικονίζονται τα αποτελέσματα της έρευνας με τη βοήθεια διαγραμμάτων και παρατίθενται τα συμπεράσματα που προκύπτουν αναφορικά με τα προαναφερόμενα θέματα.
|