Περίληψη: | Η Διεθνής Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2007 είναι μια παγκόσμια κατάσταση απειλούμενης οικονομικής ύφεσης στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα με γενεσιουργό χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Ελλάδα δεν κατάφερε να ξεπεράσει σε εύλογο χρονικό διάστημα την κρίση που την έπληξε συνεπώς εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια περίοδο ύφεσης.
Η περίοδος ανάπτυξης της που είχε προηγηθεί άρχισε να μειώνεται αισθητά κατά το πέρασμα των χρόνων της κρίσης, ώσπου πλέον κατά τη διάρκεια της ύφεσης ακόμη και οι συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων πλησιάζουν εκείνες των τριτοκοσμικών χωρών .
Οι καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών είναι αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων, οι οποίες ρυθμίζονται σύμφωνα με το φύλλο, την ηλικία, την οικονομική κατάσταση και κυρίως τις «κοινωνικοπολιτικές» συνθήκες που επικρατούν, οι οποίες μοιραία ρυθμίζουν τις ανάγκες του κάθε ατόμου (Σιώμκος, 2002). Είναι προφανές λοιπόν πως η κρίση άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών και φυσικά των νέων την χώρας μας.
Η πρόοδος των τεχνών και των επιστημών, οδήγησαν στην αυξημένη παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ παράλληλα η ματεριαλιστική θεώρηση της ζωής και η ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δημιούργησαν καταναλωτικά πρότυπα, τα οποία και μέσω της παγκοσμιοποίησης οδήγησαν στον υπερκαταναλωτισμό, και την αποφυγή της ιεράρχησης των πραγματικών αναγκών από την πλευρά των νέων καταναλωτών.
Η έρευνά μας διεξήχθη κατά την μετέπειτα περίοδο της κρίσης που άρχισε να ταλανίζει την Ελλάδα από το 2008. Σε αυτή τη χρονική περίοδο εστιάσαμε στις καταναλωτικές συνήθειες των νέων της χώρας μας αλλά και στα κίνητρα που τους οδηγούν σε αυτές τις συνήθειες. Τα αποτελέσματα της έρευνας μας παρατίθενται ύστερα.
Από ποικίλες αναφορές σχετικά με την καταναλωτική συμπεριφορά των νέων στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο προέκυψαν αρκετά συμπεράσματα, θετικά και αρνητικά για τα οποία θα εξακριβωθεί η ορθότητα, αλλά και οι υποθέσεις μας μέσω της έρευνας.
Η ερευνά μας διεξήχθη στους φοιτητές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας τον Ιούνιο του 2015 στο παράρτημα του Μεσολογγίου αλλά και σε αυτό της Πάτρας σε δείγμα 149 φοιτητών. Τα αποτελέσματα καταχωρήθηκαν και σχολιάστηκαν με τη βοήθεια του SPSS 19.
|