Περίληψη: | Η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από ποικιλία εκπαιδευτικών συστημάτων τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με τις αλλαγές που γίνονται σε κοινωνικό , πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο, τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στο διεθνή χώρο.
Η μελέτη των εκπαιδευτικών συστημάτων και η συγκριτική τους ανάλυση, σύμφωνα με την Καλογιαννάκη - Χουρδάκη (2006), συσχετίζεται με τις παρακάτω μεταβλητές, που επηρεάζουν την εκπαίδευση:
- έθνος, γλώσσα, κουλτούρα, ιστορία
- γεωγραφικοί παράγοντες
- οικονομικοί παράγοντες
- κοινωνικό-πολιτική ανάπτυξη
- κοινωνικό-πολιτική διοίκηση και οργάνωση
- διεθνείς σχέσεις
- προσωπικότητες που έχουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση κάποιων εκπαιδευτικών φαινομένων και καταστάσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί να πραγματοποιηθούν αλλαγές στα εκπαιδευτικά συστήματα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μαζί με το Κοινοβούλιο παροτρύνουν τα έθνη-κράτη να δημιουργήσουν συστήματα αξιολόγησης στην εκπαίδευση έτσι ώστε να υλοποιηθεί ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα. Για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση η Αξιολόγηση αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα, οπού συγκαλούνται να συζητηθούν οι όροι της αξιολόγησης, οι μορφές της και οι δείκτες ποιότητας της.(Eurydice)
Γενικά, με τον όρο αξιολόγησης θεωρείται ένα φαινόμενο που συνδέεται με οποιαδήποτε δραστηριότητα και με το αποτέλεσμά της. Η αξιολόγηση αποτελεί βασικό στάδιο κάθε οργανωμένης και συστηματικής διαδικασίας, την οποία χαρακτηρίζει πρωταρχικά ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός και στη συνέχεια η υλοποίηση και η εφαρμογή του. (Κωνσταντίνου, 2002).
Σύμφωνα και με τον ΟΟΣΑ «οι αξιολογήσεις είναι συστηματικές αναλύσεις των σπουδαιότερων πλευρών μιας πολιτικής, ενός οργανισμού ή ενός προγράμματος, με έμφαση στην εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και τη δυνατότητα χρήσης τους. Ο κύριος σκοπός των αξιολογήσεων είναι να συμβάλλουν στη βελτίωση της λήψης αποφάσεων, της κατανομής των πόρων και του επιπέδου υπευθυνότητας» (O.O.Σ.Α., 1997).
Ειδικότερα, στο χώρο της εκπαίδευση η αξιολόγηση είναι συνδεδεμένη με λειτουργίες του εκπαιδευτικού συστήματος και απασχολεί όλους όσους σχετίζονται με την εκπαίδευση(γονείς, κηδεμόνες, τοπική κοινότητα) (Μac Beath, 2001).Ως όρος έχει πολλούς ορισμούς διότι ο καθένας τον εκλαμβάνει με διαφορετική έννοια. Σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικές αξιολόγησης είναι η μεθοδολογία, οι τεχνικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται. Τέτοια εργαλεία είναι και οι δείκτες ποιότητας οπού βοηθούν στη λήψη αποφάσεων.
Στην παρούσα εργασία γίνεται η συγκριτική μελέτη των εκπαιδευτικών συστημάτων της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας ως προς τη δομή τους και επικεντρώνεται στην εκπαιδευτική αξιολόγηση των δυο συστημάτων.
|