Μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές σε Διεθνές και Περιφερειακό επίπεδο - Μελέτη και ανάλυση δεδομένων - Οικονομικές Συνέπειες.

Η μετανάστευση είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, το οποίο μπορεί συνοπτικά να περιγραφή ως η μετακίνηση των ανθρώπων σε μια χώρα της οποίας δεν έχουν την ιθαγένεια, προκειμένου να εγκατασταθούν. Είναι ένα φαινόμενο πολυεπίπεδο και συνυφασμένο με την εξέλιξη του ανθρώπου και γι’ αυτό το λόγο οποιαδήπο...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριοι συγγραφείς: Μίχας, Αθανάσιος., Διωχνός, Γεώργιος.
Άλλοι συγγραφείς: Γαρμπής, Αριστογιάννης.
Μορφή: Πτυχιακή Εργασία
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. 2017
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:https://nemertes.library.upatras.gr/handle/10889/17874
id nemertes-10889-17874
record_format dspace
spelling nemertes-10889-178742022-09-09T06:40:49Z Μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές σε Διεθνές και Περιφερειακό επίπεδο - Μελέτη και ανάλυση δεδομένων - Οικονομικές Συνέπειες. Μίχας, Αθανάσιος. Διωχνός, Γεώργιος. Γαρμπής, Αριστογιάννης. Μετανάστευση. Πολιτική, Διεθνές Μεταναστευτική. Η μετανάστευση είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, το οποίο μπορεί συνοπτικά να περιγραφή ως η μετακίνηση των ανθρώπων σε μια χώρα της οποίας δεν έχουν την ιθαγένεια, προκειμένου να εγκατασταθούν. Είναι ένα φαινόμενο πολυεπίπεδο και συνυφασμένο με την εξέλιξη του ανθρώπου και γι’ αυτό το λόγο οποιαδήποτε μονόπλευρη ερμηνεία του καθίσταται ανεπαρκής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μετανάστευσης σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι εσωτερική, εξωτερική, εκούσια, ακουσία, πρωτογενής και δευτερογενής. Επίσης υπάρχουν η πλήρης, ατελής, η συντηρητική ή ανανεωτική ή ανάλογα τον χρόνο βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη μετανάστευση. Αφορμή για την εργασία αυτή υπήρξε η έντονη κινητικότητα μεταναστών και προσφύγων τα τελευταία χρόνια κυρίως στην Ευρώπη μετά τον εμφύλιο στην Σύρια. Στον αντίποδα βρίσκονται και οι προσφυγές. Όσον αφορά τον όρο πρόσφυγα, κυριότερο κείμενο καθορισμού του είναι η σύμβαση της Γενεύης του 1951 όπου σύμφωνα με αυτά τα κείμενα πρόσφυγας θεωρείται εκείνος που διασχίζει τα σύνορα της χώρας του και μεταβαίνει σε άλλη χώρα υπό τον φόβο του διωγμού. Η εργασία αυτή έχει ως σκοπό να αναλύσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα ως προς την ιστορική του εξέλιξη, τα κύρια όργανα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινόμενου τόσο σε διεθνές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Να αναλύσει στατιστικά και ποσοτικά προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και να ασχοληθεί σε οικονομικό επίπεδο αναλύοντας θετικές και αρνητικές συνέπειες τόσο από θεωρητική όσο και από πρακτική σκοπιά. 2017-07-12T08:37:22Z 2017-07-12T08:37:22Z 2017 Πτυχιακή Εργασία https://nemertes.library.upatras.gr/handle/10889/17874 el_GR application/pdf ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
institution UPatras
collection Nemertes
language Greek
topic Μετανάστευση.
Πολιτική, Διεθνές Μεταναστευτική.
spellingShingle Μετανάστευση.
Πολιτική, Διεθνές Μεταναστευτική.
Μίχας, Αθανάσιος.
Διωχνός, Γεώργιος.
Μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές σε Διεθνές και Περιφερειακό επίπεδο - Μελέτη και ανάλυση δεδομένων - Οικονομικές Συνέπειες.
description Η μετανάστευση είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, το οποίο μπορεί συνοπτικά να περιγραφή ως η μετακίνηση των ανθρώπων σε μια χώρα της οποίας δεν έχουν την ιθαγένεια, προκειμένου να εγκατασταθούν. Είναι ένα φαινόμενο πολυεπίπεδο και συνυφασμένο με την εξέλιξη του ανθρώπου και γι’ αυτό το λόγο οποιαδήποτε μονόπλευρη ερμηνεία του καθίσταται ανεπαρκής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μετανάστευσης σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι εσωτερική, εξωτερική, εκούσια, ακουσία, πρωτογενής και δευτερογενής. Επίσης υπάρχουν η πλήρης, ατελής, η συντηρητική ή ανανεωτική ή ανάλογα τον χρόνο βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη μετανάστευση. Αφορμή για την εργασία αυτή υπήρξε η έντονη κινητικότητα μεταναστών και προσφύγων τα τελευταία χρόνια κυρίως στην Ευρώπη μετά τον εμφύλιο στην Σύρια. Στον αντίποδα βρίσκονται και οι προσφυγές. Όσον αφορά τον όρο πρόσφυγα, κυριότερο κείμενο καθορισμού του είναι η σύμβαση της Γενεύης του 1951 όπου σύμφωνα με αυτά τα κείμενα πρόσφυγας θεωρείται εκείνος που διασχίζει τα σύνορα της χώρας του και μεταβαίνει σε άλλη χώρα υπό τον φόβο του διωγμού. Η εργασία αυτή έχει ως σκοπό να αναλύσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα ως προς την ιστορική του εξέλιξη, τα κύρια όργανα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινόμενου τόσο σε διεθνές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Να αναλύσει στατιστικά και ποσοτικά προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και να ασχοληθεί σε οικονομικό επίπεδο αναλύοντας θετικές και αρνητικές συνέπειες τόσο από θεωρητική όσο και από πρακτική σκοπιά.
author2 Γαρμπής, Αριστογιάννης.
author_facet Γαρμπής, Αριστογιάννης.
Μίχας, Αθανάσιος.
Διωχνός, Γεώργιος.
format Πτυχιακή Εργασία
author Μίχας, Αθανάσιος.
Διωχνός, Γεώργιος.
author_sort Μίχας, Αθανάσιος.
title Μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές σε Διεθνές και Περιφερειακό επίπεδο - Μελέτη και ανάλυση δεδομένων - Οικονομικές Συνέπειες.
title_short Μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές σε Διεθνές και Περιφερειακό επίπεδο - Μελέτη και ανάλυση δεδομένων - Οικονομικές Συνέπειες.
title_full Μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές σε Διεθνές και Περιφερειακό επίπεδο - Μελέτη και ανάλυση δεδομένων - Οικονομικές Συνέπειες.
title_fullStr Μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές σε Διεθνές και Περιφερειακό επίπεδο - Μελέτη και ανάλυση δεδομένων - Οικονομικές Συνέπειες.
title_full_unstemmed Μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές σε Διεθνές και Περιφερειακό επίπεδο - Μελέτη και ανάλυση δεδομένων - Οικονομικές Συνέπειες.
title_sort μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο - μελέτη και ανάλυση δεδομένων - οικονομικές συνέπειες.
publisher ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
publishDate 2017
url https://nemertes.library.upatras.gr/handle/10889/17874
work_keys_str_mv AT michasathanasios metanasteutikeskaiprosphygikesroessediethneskaiperiphereiakoepipedomeletēkaianalysēdedomenōnoikonomikessynepeies
AT diōchnosgeōrgios metanasteutikeskaiprosphygikesroessediethneskaiperiphereiakoepipedomeletēkaianalysēdedomenōnoikonomikessynepeies
_version_ 1771297195270602752