Περίληψη: | Η κτηνοτροφία είναι κλάδος της οικονομίας που βασίζεται στην εκτροφή και την εκμετάλλευση των ζώων προκειμένου να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του ανθρώπου ενώ παράλληλα συμβάλλει στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος.
Ιστορικά θεωρούμενη η κτηνοτροφία εξασφάλιζε το κρέας της οικογένειας ενώ σταδιακά απέκτησε και εμπορικό χαρακτήρα. Σήμερα πια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 29,8 της αγροτικής παραγωγής με κύρια μορφή τη σταβλική κτηνοτροφία ως αντικατάσταση της νομαδικής. Η Θεσσαλία μάλιστα αποτελεί χαρακτηριστική περιοχή τέτοιας κτηνοτροφίας, αν και οι νέοι που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο αποτελούν μειοψηφία, με αποτέλεσμα τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα παρά το ότι εμφανίζει σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα.
Όσον αφορά τη νομαδική κτηνοτροφία, χαρακτηριστικό της αποτέλεσαν τα «τσελιγκάτα» με βασικούς εκπροσώπους τους Σαρακατσαναίους. Αυτά είχαν τη δική τους ιεραρχία κατά τα πρότυπα της κοινωνίας με αρχηγό το τσέλιγκα, η προσωπικότητα του οποίου καθόριζε και την τύχη του τσελιγκάτου. Ως θεσμός διατηρήθηκαν μέχρι το 1960, ενώ μεταπολεμικά, με την ανάπτυξη των καλλιεργειών και τις υψηλές αποδόσεις τους, εγκαταλείφθηκαν τελείως.
Σκοπός, λοιπόν, της παρούσας πτυχιακής είναι η περίπτωση της συλλογικής δράσης και δικτύωσης, καθώς και τα άτυπα συνεργατικά δίκτυα στο πεδίο της κτηνοτροφίας και ειδικότερα της Θεσσαλίας.
|