Περίληψη: | Από τις αρχές του 20ου αιώνα γεννήθηκε η ανάγκη σε κάθε ενήλικο να μπορεί να έχει συνεχόμενη πρόσβαση στη γνώση ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στις προκλήσεις των μεθόδων εργασίας που προκύπτουν τόσο από τις οικονομικές, τεχνολογικές αλλά και κοινωνικές, πολιτισμικές αλλαγές λόγω της παγκοσμιοποίησης. Για τους λόγους αυτούς αναπτύχθηκε η εκπαίδευση ενηλίκων που τελικά επέφερε κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές στην οικοδόμηση της σύγχρονης κοινωνίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη δια βίου μάθηση χρηματοδότησε και χρηματοδοτεί τα κράτη μέλη της ώστε να αναπτύξουν τέτοιες δραστηριότητες κάτι που επωφελήθηκε και η Ελλάδα ώστε να μπορέσει να παρέχει στους πολίτες της ανάλογες δράσεις.
Σκοπός λοιπόν αυτής της εργασίας είναι η προσπάθεια αποτίμησης τέτοιων προγραμμάτων σπουδών που παρέχονται σήμερα από 3 διαφορετικές δομές (ΙΕΚ, ΣΔΕ και Ι.ΚΕΚ) στην περιοχή του Αγρινίου. Για το λόγο αυτό τέθηκαν αρχικά 3 ερευνητικά ερωτήματα που αφορούσαν στην διερεύνηση του είδους των προγραμμάτων σπουδών που κάθε μια δομή παρέχει, στην διερεύνηση του βαθμού ικανοποίησης σε διάφορους λειτουργικούς τομείς της και τέλος στην διερεύνηση των προσδοκιών από το κάθε πρόγραμμα.
Καταρτήθηκε ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις κλειστού τύπου και διανεμήθηκε ώστε να απαντηθεί από συνολικά 64 καταρτιζόμενους. Οι απαντήσεις αναλύθηκαν στατιστικά και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα. Συμπερασματικά τα προγράμματα αυτά μπορεί να κρίθηκαν περισσότερο θετικά σε κάποιους τομείς όπου μπορούν να βελτιωθούν, ανέδειξαν όμως και μια μικρή αβεβαιότητα των καταρτιζόμενων που αφορούσε στο μέλλον τους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους σε αυτά.
|