Περίληψη: | Η παρούσα εργασία επιδιώκει μια προσέγγιση των διαστάσεων που έχουν πάρει τα φαινόμενα εξαρτητικής συμπεριφοράς των εφήβων μαθητών που φοιτούν στην Α΄Λυκείου (16 ετών περίπου).
Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη και αποτελείται από δέκα κεφάλαια συνολικά.
Το πρώτο μέρος -Θεωρητικό- στοχεύει στο να γίνει μια θεωρητική προσέγγιση των φαινομένων εκδήλωσης εξαρτητικής συμπεριφοράς εστιάζοντας στη χρήση και κατάχρηση του καπνού (τσιγάρα), αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών καθώς και του διαδικτύου. Η μελέτη αναφέρεται στο γενικό πληθυσμό αλλά και στο εφηβικό μαθητικό δυναμικό. Στα πλαίσια αυτά, αφού εξετάστηκαν τα αίτια εκδήλωσης αυτής της συμπεριφοράς από τους νέους και αναλύθηκαν οι συνέπειές της στην καθημερινή ζωή, την ψυχική και σωματική υγεία και τις κοινωνικές δεξιότητες, στη συνέχεια αξιοποιήθηκαν παλαιότερες και σύγχρονες έρευνες για να μελετηθεί η έκταση των φαινομένων.
Το δεύτερο μέρος -Ερευνητικό- αφορά στην υλοποίηση έρευνας σε μαθητές που φοιτούν στην Α΄τάξη του Λυκείου (16 ετών) μέσω ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν σε σχολεία όπου εργαζόμαστε ως εκπαιδευτικοί. Η σύνταξη του ερωτηματολογίου έγινε με βάση τη σχετική βιβλιογραφία προκειμένου να συλλεχθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τη διεξαγωγή αντικειμενικών συμπερασμάτων. Περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της συμπλήρωσης 98 ερωτηματολογίων σε μαθητές δύο σχολείων της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Από τη μελέτη των αποτελεσμάτων αυτών καταλήξαμε σε συμπεράσματα. Τα άμεσα συμπεράσματα είναι όπως ακριβώς προκύπτουν από τις απαντήσεις των μαθητών του δείγματος στις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου ενώ τα έμμεσα προέκυψαν κάνοντας συσχετίσεις δύο παραγόντων (μεταβλητών). Έγιναν τέλος, συγκρίσεις των αποτελεσμάτων με αυτά της πανελλήνιας έρευνας του ΕΠΙΨΥ 2015 η οποία αποτελεί μέρος της διαχρονικής πανευρωπαϊκής έρευνας ESPAD. Η εργασία κλείνει με το κεφάλαιο της Αποτίμησης της έρευνας. Το ερωτηματολόγιο της έρευνας παρατίθεται στα Παραρτήματα.
|