Διαπολιτισμική εκπαίδευση σε μαθηυές γυμνασίου. Εκπαιδεύοντας τους πολιτές του αύριο. Διερεύνηση των απόψεων καθηγητών και μαθημάτων τους.

Η παρούσα εργασία αποτελεί μέρος του Προπτυχιακού Προγράμματος σπουδών του τμήματος Διοίκησης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διαχωρίζεται σε δύο μέρη: α) το θεωρητικό μέρος που απαρτίζεται από τρία κεφάλαια και β) το ερευνητικό. Στο περιεχόμενο του θεωρητικού μέρους παρατίθεν...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριοι συγγραφείς: ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Α.Μ.14977, ΜΠΑΚΕΛΛΑ, ΠΑΡΘΕΝΟΠΗ Α.Μ.16090
Άλλοι συγγραφείς: Βάθη - Σαράβα, Παναγιώτα
Μορφή: Πτυχιακή Εργασία
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: Πανεπιστήμιο Πατρών 2021
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:https://hdl.handle.net/10889/18187
id nemertes-10889-18187
record_format dspace
spelling nemertes-10889-181872022-09-09T09:54:57Z Διαπολιτισμική εκπαίδευση σε μαθηυές γυμνασίου. Εκπαιδεύοντας τους πολιτές του αύριο. Διερεύνηση των απόψεων καθηγητών και μαθημάτων τους. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Α.Μ.14977 ΜΠΑΚΕΛΛΑ, ΠΑΡΘΕΝΟΠΗ Α.Μ.16090 Βάθη - Σαράβα, Παναγιώτα Πολυπολιτισμικότητα Διαπολιτισμική εκπαίδευση Μειονοτικές ομάδες Η παρούσα εργασία αποτελεί μέρος του Προπτυχιακού Προγράμματος σπουδών του τμήματος Διοίκησης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διαχωρίζεται σε δύο μέρη: α) το θεωρητικό μέρος που απαρτίζεται από τρία κεφάλαια και β) το ερευνητικό. Στο περιεχόμενο του θεωρητικού μέρους παρατίθενται και αναλύονται οι σχετικές έννοιες και θέσεις με την διαπολιτισμική εκπαίδευση και ο ρόλος των εκπαιδευτικών, ενώ στο ερευνητικό κομμάτι παρατίθενται οι έρευνες που διεξήχθησαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η διαπολιτισμική διάσταση της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα αναφέρεται ο ορισμός της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και γίνεται και μια αναδρομή όσον αφορά τη διαπολιτισμικότητα ως ιστορικό φαινόμενο. Στη συνέχεια επισημαίνεται η αναγκαιότητα και οι βασικές αρχές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης ειδικά στις μέρες μας που οι σύγχρονες κοινωνίες μοιάζουν με μωσαϊκό λόγω των διαφορετικών φυλών, εθνικοτήτων, θρησκειών από τις οποίες απαρτίζονται. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται η διαπολιτισμική εκπαίδευση στην Ευρώπη. Αναλυτικότερα παρουσιάζεται η διαπολιτισμική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προσπάθεια ένταξης των νόμιμων μεταναστών στην κοινωνία. Ακόμη τονίζεται η σημασία της διαπολιτισμικής ετοιμότητας των εκπαιδευτικών σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η διαπολιτισμικότητα στην ελληνική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα αναφέρεται η οργανωτική δομή όπως και το νομοθετικό πλαίσιο. Παρουσιάζεται το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και ο ρόλος του. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην διαπολιτισμική ετοιμότητα των εκπαιδευτικών σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα και η αναγκαιότητα της διαπολιτισμικής διάστασης όσον αφορά την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Αναφέρεται και η περίπτωση των Ρομά στην περιοχή του Μεσολογγίου. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε δύο σχολεία 1ο Γυμνάσιο και 2ο Γυμνάσιο του Μεσολογγίου τη χρονική περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2018. Στο πλαίσιο της έρευνας, επιχειρήθηκε ανάλυση και ερμηνευτική προσέγγιση των απόψεων των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους. Συμμετείχαν 43 εκπαιδευτικοί και 61 μαθητές. Παρατίθενται τα ερωτηματολόγια που δόθηκαν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τα δεδομένα μέσα από πίνακες και γραφήματα. Τέλος, αναφέρεται και η βιβλιογραφική βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε. 2021-07-09T08:48:15Z 2021-07-09T08:48:15Z 2021 Πτυχιακή Εργασία https://hdl.handle.net/10889/18187 el_GR application/pdf Πανεπιστήμιο Πατρών
institution UPatras
collection Nemertes
language Greek
topic Πολυπολιτισμικότητα
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Μειονοτικές ομάδες
spellingShingle Πολυπολιτισμικότητα
Διαπολιτισμική εκπαίδευση
Μειονοτικές ομάδες
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Α.Μ.14977
ΜΠΑΚΕΛΛΑ, ΠΑΡΘΕΝΟΠΗ Α.Μ.16090
Διαπολιτισμική εκπαίδευση σε μαθηυές γυμνασίου. Εκπαιδεύοντας τους πολιτές του αύριο. Διερεύνηση των απόψεων καθηγητών και μαθημάτων τους.
description Η παρούσα εργασία αποτελεί μέρος του Προπτυχιακού Προγράμματος σπουδών του τμήματος Διοίκησης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διαχωρίζεται σε δύο μέρη: α) το θεωρητικό μέρος που απαρτίζεται από τρία κεφάλαια και β) το ερευνητικό. Στο περιεχόμενο του θεωρητικού μέρους παρατίθενται και αναλύονται οι σχετικές έννοιες και θέσεις με την διαπολιτισμική εκπαίδευση και ο ρόλος των εκπαιδευτικών, ενώ στο ερευνητικό κομμάτι παρατίθενται οι έρευνες που διεξήχθησαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η διαπολιτισμική διάσταση της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα αναφέρεται ο ορισμός της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και γίνεται και μια αναδρομή όσον αφορά τη διαπολιτισμικότητα ως ιστορικό φαινόμενο. Στη συνέχεια επισημαίνεται η αναγκαιότητα και οι βασικές αρχές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης ειδικά στις μέρες μας που οι σύγχρονες κοινωνίες μοιάζουν με μωσαϊκό λόγω των διαφορετικών φυλών, εθνικοτήτων, θρησκειών από τις οποίες απαρτίζονται. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται η διαπολιτισμική εκπαίδευση στην Ευρώπη. Αναλυτικότερα παρουσιάζεται η διαπολιτισμική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προσπάθεια ένταξης των νόμιμων μεταναστών στην κοινωνία. Ακόμη τονίζεται η σημασία της διαπολιτισμικής ετοιμότητας των εκπαιδευτικών σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η διαπολιτισμικότητα στην ελληνική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα αναφέρεται η οργανωτική δομή όπως και το νομοθετικό πλαίσιο. Παρουσιάζεται το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και ο ρόλος του. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην διαπολιτισμική ετοιμότητα των εκπαιδευτικών σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα και η αναγκαιότητα της διαπολιτισμικής διάστασης όσον αφορά την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Αναφέρεται και η περίπτωση των Ρομά στην περιοχή του Μεσολογγίου. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε δύο σχολεία 1ο Γυμνάσιο και 2ο Γυμνάσιο του Μεσολογγίου τη χρονική περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2018. Στο πλαίσιο της έρευνας, επιχειρήθηκε ανάλυση και ερμηνευτική προσέγγιση των απόψεων των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους. Συμμετείχαν 43 εκπαιδευτικοί και 61 μαθητές. Παρατίθενται τα ερωτηματολόγια που δόθηκαν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τα δεδομένα μέσα από πίνακες και γραφήματα. Τέλος, αναφέρεται και η βιβλιογραφική βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε.
author2 Βάθη - Σαράβα, Παναγιώτα
author_facet Βάθη - Σαράβα, Παναγιώτα
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Α.Μ.14977
ΜΠΑΚΕΛΛΑ, ΠΑΡΘΕΝΟΠΗ Α.Μ.16090
format Πτυχιακή Εργασία
author ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Α.Μ.14977
ΜΠΑΚΕΛΛΑ, ΠΑΡΘΕΝΟΠΗ Α.Μ.16090
author_sort ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Α.Μ.14977
title Διαπολιτισμική εκπαίδευση σε μαθηυές γυμνασίου. Εκπαιδεύοντας τους πολιτές του αύριο. Διερεύνηση των απόψεων καθηγητών και μαθημάτων τους.
title_short Διαπολιτισμική εκπαίδευση σε μαθηυές γυμνασίου. Εκπαιδεύοντας τους πολιτές του αύριο. Διερεύνηση των απόψεων καθηγητών και μαθημάτων τους.
title_full Διαπολιτισμική εκπαίδευση σε μαθηυές γυμνασίου. Εκπαιδεύοντας τους πολιτές του αύριο. Διερεύνηση των απόψεων καθηγητών και μαθημάτων τους.
title_fullStr Διαπολιτισμική εκπαίδευση σε μαθηυές γυμνασίου. Εκπαιδεύοντας τους πολιτές του αύριο. Διερεύνηση των απόψεων καθηγητών και μαθημάτων τους.
title_full_unstemmed Διαπολιτισμική εκπαίδευση σε μαθηυές γυμνασίου. Εκπαιδεύοντας τους πολιτές του αύριο. Διερεύνηση των απόψεων καθηγητών και μαθημάτων τους.
title_sort διαπολιτισμική εκπαίδευση σε μαθηυές γυμνασίου. εκπαιδεύοντας τους πολιτές του αύριο. διερεύνηση των απόψεων καθηγητών και μαθημάτων τους.
publisher Πανεπιστήμιο Πατρών
publishDate 2021
url https://hdl.handle.net/10889/18187
work_keys_str_mv AT alexopoulouparaskeuēam14977 diapolitismikēekpaideusēsemathēyesgymnasiouekpaideuontastouspolitestouauriodiereunēsētōnapopseōnkathēgētōnkaimathēmatōntous
AT mpakellaparthenopēam16090 diapolitismikēekpaideusēsemathēyesgymnasiouekpaideuontastouspolitestouauriodiereunēsētōnapopseōnkathēgētōnkaimathēmatōntous
_version_ 1799945014061563904