Περίληψη: | Τα τελευταία χρόνια τα συστήματα ελέγχου ως μία ανεξάρτητη λειτουργική δραστηριότητα της επιχείρησης γνωρίζουν μεγάλη άνθηση ως συνέπεια συγκεκριμένων αλλαγών και τάσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις και κινδύνους, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η ύπαρξη μιας ανεξάρτητης, αντικειμενικής και συμβουλευτικής δραστηριότητας σχεδιασμένης να προσθέτει αξία και να βελτιώνει τις λειτουργίες μιας επιχείρησης, όπως είναι ο εσωτερικός και ο εξωτερικός έλεγχος. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να γίνει ανάλυση του εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου μιας επιχείρησης και η συσχέτιση τους.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται εισαγωγή στο εννοιολογικό πλαίσιο της ελεγκτικής, καταγράφονται οι κατηγορίες και οι κλάδοι της ελεγκτικής καθώς και τα είδη ελέγχου όπως είναι οι Διοικητικοί Έλεγχοι ή Έλεγχοι Διοικήσεως, οι Έλεγχοι Συμμόρφωσης, οι Λειτουργικοί ή Διαχειριστικοί Έλεγχοι και οι Λογιστικοί Έλεγχοι ή Χρηματοοικονομικοί Έλεγχοι ή Έλεγχοι των Οικονομικών Καταστάσεων.
Το δεύτερο κεφάλαιο επικεντρώνεται στον Εσωτερικό Έλεγχο όπου γίνεται αναφορά στο εννοιολογικό πλαίσιο του συστήματος του Εσωτερικού Ελέγχου καθώς και του Ελληνικού Νομοθετικού Πλαισίου γι αυτό. Στην συνέχεια καταγράφεται ο σκοπό του και οι λόγοι που τον καθιστούν αναγκαίο για μία επιχείρηση. Τέλος γίνεται αναφορά στους τρόπους με τους οποίους αξιολογείται ο βαθμός της αποτελεσματικότητας ενός Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αντίστοιχα η ανάλυση του Εξωτερικού Ελέγχου με αναφορά στον ρόλο και στην δράση των Εξωτερικών Ελεγκτών, το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή και την ευθύνη που έχει προς την ελεγχόμενη εταιρεία και γίνεται συσχέτιση του λογιστή που είναι υπεύθυνος για τον εσωτερικό έλεγχο με τον ελεγκτή που είναι για τον εξωτερικό έλεγχο.
Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται ο συσχετισμός ελέγχων και εφαρμογής συστημάτων με την καταγραφή των ομοιοτήτων και των διαφορών του εσωτερικού και του εξωτερικού ελέγχου και της αλληλεξάρτησής τους.
|