Περίληψη: | Το θέμα της παρούσης πτυχιακής εργασίας πραγματεύεται τις δυναμικές αλληλεπιδράσεις ανεργίας και πληθωρισμού στην ελληνική οικονομική κρίση.
Αρχικά στην εισαγωγή παρατίθενται εισαγωγικοί προβληματισμοί και διαπιστώσεις καθώς και ο σκοπός, η δομή, η υπόθεση και η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθούν στην συγγραφή της παρούσης πτυχιακής εργασίας.
Το 1ο κεφάλαιο πραγματεύεται την ελληνική οικονομία και οικονομική κρίση. Θα αναπτυχθεί η ιστορική ανάδρομη του θέματος, έπειτα θα καταγραφούν τα γενικά χαρακτηριστικά της κρίσης, η διεθνής κρίση στην Ελλάδα, και τέλος η οικονομία της Ελλάδας (η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, πλεονεκτήματα και αδυναμίες, 2010 μέχρι σήμερα, κρίση χρέους).
Στο 2ο κεφάλαιο, «η ανεργία», αφού δοθούν ορισμοί, τύποι, και θεωρίες της ανεργίας (κλασική ανεργία, κυκλική ανεργία, Μαρξική θεωρία της ανεργίας, πλήρης απασχόληση, η διαρθρωτική ανεργία), μετά θα εξεταστούν η ανεργία ως οικονομικό πρόβλημα και ως κοινωνικό πρόβλημα.
Στο 3ο κεφάλαιο παραθέτεται το φαινόμενο του πληθωρισμού, δίνοντας εισαγωγικούς ορισμούς, την ιστορική ανάδρομη του φαινομένου, την μέθοδο μέτρησης του πληθωρισμού στην ΕΕ (υπολογισμός του ΕνΔΤΚ), την διαχείριση του πληθωρισμού (η στρατηγική νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ), και τέλος τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.
Το 4ο κεφάλαιο έχει θέμα τις «συνέπειες της ανεργίας και του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία». Δηλαδή την διάκριση του πληθωρισμού και της ανεργίας (η καμπύλη Phillips, η κλασική προβολή του πληθωρισμού, η Κεϋνσιανική θεωρία του πληθωρισμού), και τέλος οι συνέπειες του πληθωρισμού (ευμετάβλητος χαρακτήρας και αβεβαιότητα, πληθωρισμός και καταναλωτές, πληθωρισμός και δανειολήπτες, πληθωρισμός και επιχειρήσεις, ο πληθωρισμός και η ΕΕ).
Στο τελευταίο κεφάλαιο προκύπτουν προβληματισμοί και εξάγονται συμπεράσματα για την ανεργία και τον πληθωρισμό, αλλά και την αλληλεπίδρασή τους στην ελληνική οικονομία.
|