Περίληψη: | Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Πρόκειται για μία νέα εναλλακτική οικονομία που προάγει τον εθελοντισμό και την προσφορά στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη και βασικός σκοπός της δεν είναι το χρηματικό κέρδος. Η Οικονομία του τρίτου τομέα διέπεται από τις αξίες της ελευθερίας και της προσφοράς καθώς όλοι οι συμμετέχοντες θεωρούνται ισότιμα μέλη. Αυτό γίνεται, διότι οι Αλληλέγγυες Οργανώσεις δεν ενδιαφέρονται για την προβολή της προσφοράς τους, ούτε υπάρχει κανένα προσωπικό όφελος πέρα από την συλλογικότητα και την προαγωγή της ομάδας.
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, πολλές οικογένειες έμειναν άνεργες και στερήθηκαν τα βασικά αγαθά. Δυστυχώς, το Κράτος και η Αγορά δεν κατάφεραν να εξαλείψουν το πρόβλημα της επιβίωσης, εκεί άνθισε η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία λειτουργώντας είτε συμπληρωματικά στους δύο παραπάνω τομείς, είτε εξ’ ολοκλήρου μόνη της προσφέροντας τόσο αγαθά όσο κι υπηρεσίες που βοήθησαν πάρα πολύ τις οικογένειες που δεν είχαν τα προς το ζην.
Από την Οικονομία του Τρίτου τομέα ιδρύθηκαν Ενώσεις, Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, Σύλλογοι, Κοινωνικές Επιχειρήσεις και άλλες Ομάδες Εθελοντισμού, οι οποίες, πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν βοήθεια σε όλες τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλλου, θρησκείας ή οποιασδήποτε άλλης διαφορετικότητας, καθώς η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία έβλεπε μόνο ανθρώπους που είχαν πραγματική ανάγκη και ίσα δικαιώματα για ζωή με όλους.
Σε αυτήν την Πτυχιακή Εργασία εμείς επιχειρήσαμε να αναλύσουμε σε βάθος την έννοια της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ποια είναι η ιστορία της, τα χαρακτηριστικά της καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Στην συνέχεια, επισκεφθήκαμε τις Ομάδες Αλληλεγγύης της Πάτρας και με την μέθοδο της Ημιδομημένης Συνέντευξης προσπαθήσαμε να σας δώσουμε μια εικόνα για το έργο και την προσφορά της Οικονομίας του Τρίτου Τομέα.
|