Περίληψη: | Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας πραγματεύεται την πτώχευση των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς προσεγγίζει το θέμα από κοινωνικής και οικονομικής άποψης.
Αρχικά στην εισαγωγή παρατίθεται ο σκοπός, η δομή, η υπόθεση και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην συγγραφή της πτυχιακής εργασίας.
Στο 1ο κεφάλαιο κάναμε μία μικρή εισαγωγή για την πτώχευση και εξηγήσαμε όρους που θα ακολουθήσουν μέσα στην εργασία για την καλύτερη κατανόησή της. Έγινε μία μικρή αναφορά στην εξέλιξη της πτώχευσης στην χώρα μας, στην Ελλάδα και παρουσιάστηκε ο Πτωχευτικός Κώδικας επιγραμματικά (στη συνέχεια αναπτύσσεται μέσα από τα κεφάλαια).
Στο 2ο κεφάλαιο κρίθηκε σκόπιμο να γίνει αναφορά στη οικονομική κρίση και πώς αυτή επηρεάζει τα πάντα γύρω της. Η κρίση αυτή είναι αφορμή για πτώχευση πολλών επιχειρήσεων, νοικοκυριών, μη σωστή λειτουργία τραπεζών. Αυτό επηρεάζει το οικονομικό κύκλωμα το οποίο θα πρέπει να κυλά ομαλά για την ομαλή λειτουργία ενός κράτους.
Για να κηρυχθεί όμως ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε πτώχευση πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις. Η αναφορά τους καλύπτεται στο 3ο κεφάλαιο. Οι προϋποθέσεις συνοδεύονται με τη διαδικασία πτώχευσης και ποια όργανα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις ενέργειες αυτές. Φυσικά νομικό πρόσωπο είναι και το κράτος που με τη «βοήθεια» της οικονομικής κρίσης του προηγούμενου κεφαλαίου μπορεί να υποστεί πτώχευση.
Στο 4ο κεφάλαιο βρίσκεται η ανάκληση της πτώχευσης και οι εργασίες που θα πρέπει να γίνουν σε περίπτωση είτε ύπαρξης ανάκλησης, είτε όχι.
Η πτυχιακή εργασία συνεχίζει στο 5ο κεφάλαιο με τα αποτελέσματα της πτώχευσης. Αυτός ο «ιός» δε πλήττει μόνο επιχειρήσεις. Μπορεί να είναι καταστροφικός σε προσωπικό επίπεδο για τον καθένα ξεχωριστά ή όλους μαζί σαν μάζα. Πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα υγείας στους «πτωχούς» ή και στις οικογένειες τους. Τα αποτελέσματα είναι φανερά όχι μόνο στους πτωχεύσαντες αλλά και στον κύκλο τους, όπως είναι οι πιστωτές, οι συμβάσεις εργασίας που έχουν συνάψει.
|