Περίληψη: | Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας πραγματεύεται την εργασιακή ικανοποίηση και την συγκρίνει στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα έπειτα από έρευνα.
Για το λόγο αυτό προλογικά αναφέρομαι στον ορισμό της εργασιακής ικανοποίησης. Στην εισαγωγή προσπαθώ να διακρίνω τις σχέσεις εργασίας και παρατίθεται ο σκοπός, η δομή, η υπόθεση και η μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στην συγγραφή του πονήματος αυτού.
Στο 1ο Κεφάλαιο κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει εκτενή αναφορά στην θεωρητική προσέγγιση της εργασιακής ικανοποίησης, δηλαδή στις θεωρίες που την αντιπροσωπεύουν, όπως: ανθρωπίνων αναγκών, των δυο παραγόντων, της προσδοκίας, του alderfer – erg, των χαρακτηριστικών της εργασίας, της ισότητας και τέλος στην θεωρία της κοινωνικής επιρροής.
Στο 2ο Κεφάλαιο το ενδιαφέρον μας στρέφεται πιο συγκεκριμένα στην εργασιακή ικανοποίηση του ιδιωτικού τομέα. Σ’ αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η ανάδειξη της ταυτότητας της ελληνικής επιχείρησης, η εργασία στον ιδιωτικό τομέα, οι μεταβλητές αύξησης της εργασιακής ικανοποίησης στις επιχειρήσεις και η διαχείριση ολικής ποιότητας.
Το θέμα του 3ου Κεφαλαίου είναι η εργασιακή ικανοποίηση δημοσίου τομέα. Επιπλέον δίνονται στοιχεία για την έννοια και το περιεχόμενο της δημόσιας διοίκησης και της διοικητικής οργάνωσης του κράτους (το συγκεντρωτικό - αποκεντρωτικό σύστημα). Έπειτα αναφέρονται η δομή - διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και πραγματοποιείται ιστορική ανάδρομη των προσλήψεων αλλά και της εξέλιξη των αμοιβών.
Στο 4ο Κεφάλαιο αναλύουμε την μεθοδολογία της έρευνας, όπως το δείγμα, τα μέσα συλλογής δεδομένων και την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την συλλογή δεδομένων.Το θέμα του 5ου Κεφαλαίου είναι τα αποτελέσματα της έρευνας.
1. Τα δημογραφικά στοιχειά ερωτηθέντων (φύλο, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, μορφωτικό επίπεδο, χρόνια υπηρεσίας, φορέας εργασίας, θέση στην εργασία).
2. Βαθμός ικανοποίησης εργαζομένου (βαρετή εργασία, ικανοποιητική εργασία, προς το παρόν ικανοποιητική εργασία, ενθουσιασμός στην εργασία, πόσο μου αρέσει η δουλειά, απόλαυση της εργασίας
3. Αύξηση βαθμού επαγγελματικής ικανοποίησης (αντικειμενικά κριτήρια σε αξιολογήσεις/προαγωγές, μισθολόγιο, αντιστοιχία μισθού και προσφερόμενης εργασίας, χρήση χρόνου εργασίας για προσωπική υπόθεση, προτάσεις για βελτίωση της εργασίας, ανταπόκριση εργασίας στις προσδοκίες των εργαζομένων, επιλογή φορέα εργασίας, ικανοποίηση χώρου εργασίας, λόγοι μη ικανοποίησης στο χώρο εργασίας, παράγοντες μεγιστοποίησης της ικανοποίησης στην εργασία
Στο 6ο Κεφάλαιο σχολιάζονται τα αποτελέσματα και επομένως προκύπτουν προβληματισμοί και εξάγονται συμπεράσματα για την εργασιακή ικανοποίηση στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.
|