Περίληψη: | Η παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πτυχιακής, της σχολής διοίκησης και οικονομίας, του ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος Μεσολογγίου, κατά την περίοδο Μάιος 2010-Σεπτέμβριος 2010. Για την ολοκλήρωσή της χρειάστηκε έρευνα κυρίως σε ελληνικές βιβλιογραφίες αλλά και στο διαδίκτυο.
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η έρευνα των εργασιών που διαδραματίζονται σε ένα λογιστήριο και των διαδικασιών που απαιτούνται στο τέλος της λογιστικής χρήσης μιας επιχείρησης, γιατί όπως είναι γνωστό, την κυρίαρχη θέση στην κάθε επιχείρηση κατέχει το τμήμα του λογιστηρίου, που λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος όλων των τμημάτων της. Η κάθε λογής οικονομική πληροφορία έχει την θέση της και με την ικανότητα των λογιστών μετατρέπεται σε σημαντικό δεδομένο δίνοντας στον επιχειρηματία ολοκληρωμένη εικόνα για τα οικονομικά της επιχείρησης.
Όμως η οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων, μέσα σ' ένα αρκετά ανταγωνιστικό και πολύπλοκο περιβάλλον, δεν είναι, σε καμία περίπτωση, ένα τυχαίο γεγονός. Απαιτείται οργάνωση, πρόβλεψη, στρατηγική και αποδοτική εργασία, για να επιτευχθούν οι στόχοι κάθε εταιρείας. επομένως η οργάνωση του λογιστηρίου, όπως αναφέρεται στο κεφ. 1 και γενικά των οικονομικών υπηρεσιών έχει ιδιαίτερη και καθοριστική σημασία κ υπεύθυνος για το έργο αυτό είναι ο λογιστής της κάθε επιχείρησης. «οι λογιστές είναι οι φύλακες των αγορών χρήματος. Χωρίς τους λογιστές που διασφαλίζουν την ποιότητα και την ακεραιότητα των χρηματοοικονομικών πληροφοριών, οι αγορές κεφαλαίων θα ήταν πολύ λιγότερο αποδοτικές, το κόστος κεφαλαίου κατά πολύ υψηλότερο και το επίπεδο ζωής μας πιο χαμηλό»
Η οργάνωση του λογιστηρίου περιλαμβάνει λογιστικές εργασίες οι οποίες είναι απαραίτητες σε κάθε μορφής επιχείρηση, όλων των τομέων της παραγωγής και σχετίζονται με τα δικαιολογητικά έγγραφα και τα λογιστικά βιβλία τα οποία πρέπει να τηρούνται, όπως αναλύονται στο κεφ. 2 και το κεφ. 3 αντίστοιχα, καθώς και με την επιλογή των λογαριασμών που θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, σύμφωνα με το κεφ. 4.
Επίσης ο λογιστής κάθε επιχείρησης αναλαμβάνει και άλλα καθήκοντα όπως τη μηχανοργάνωση του λογιστηρίου, σύμφωνα με το κεφ. 5 και την επιλογή του κατάλληλου προσωπικού για το λογιστήριο της επιχείρησης, όπως παρουσιάζεται στο κεφ. 6.
Όμως η σημαντικότερη αποστολή του λογιστή, είναι να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει κάθε επιχείρηση προς το δημόσιο, είτε αυτές σχετίζονται με την έναρξη των εργασιών της είτε με τις εργασίες τέλους των λογιστικών της χρήσεων, οι οποίες εξετάζονται στο κεφ. 7.
|