Περίληψη: | Στο παρόν κεφάλαιο παρουσιάζεται η δομή της παρούσας Πτυχιακής εργασίας, η οποία χωρίζεται σε έξι (6) κεφάλαια-ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά το εισαγωγικό κεφάλαιο του θεωρητικού υπόβαθρου, όπως αυτό παρουσιάστηκε.
Το δεύτερο κεφάλαιο που αναφέρεται στην βιβλιογραφική επισκόπηση της παρούσας εργασίας και επεξηγεί έννοιες της λογιστικής και της εξέλιξής της. Επιπλέον, παρουσιάζει θέματα που αφορούν τη μηχανογράφηση στη λογιστική και τις λογιστικές μεθόδους.
Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με την Τήρηση Βιβλίων και παρουσιάζει τον τρόπο τήρησης απλογραφικών βιβλίων. Ταυτόχρονα επικεντρώνεται στην επεξήγηση διαφόρων λογιστικών πρακτικών που σχετίζονται με την τήρηση απλογραφικών βιβλίων, όπως, τήρηση βιβλίου εσόδων και εξόδων, το περιεχόμενό τους, τον χρόνο ενημέρωσης, καθώς και το βιβλίο απογραφών. Στη συνέχεια, στο ίδιο κεφάλαιο παρουσιάζονται και επεξηγούνται έννοιες όπως ο ΦΠΑ-Φόρος Προστιθέμενης αξίας, οι φορολογικές ταμειακές μηχανές, η ηλεκτρονική τιμολόγηση. Επιπλέον, για την καλύτερη κατανόηση του αναγνώστη, στο ίδιο κεφάλαιο παρουσιάζεται και ο τρόπος τήρησης βιβλίων με τη διπλογραφική μέθοδο, ενώ παρουσιάζεται και το περιεχόμενο των βιβλίων διπλογραφικής μεθόδου.
Το τέταρτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας εξετάζει την μηχανογραφική τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η μηχανογράφηση γενικά, οι υποχρεώσεις των χρηστών και οι τεχνικές προδιαγραφές του λογισμικού, ο χρόνος και ο τρόπος μηχανογραφικής ενημέρωσης των βιβλίων. Τέλος, παρουσιάζονται οι ειδικές διατάξεις του άρθρου 25.
Το πέμπτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας παρουσιάζει τις διαφορές μεταξύ απλογραφικού και διπλογραφικού συστήματος τήρησης βιβλίων. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι διαφορές στην υποβολή των φορολογικών στοιχείων, καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου.
Τέλος, το έκτο κεφάλαιο παρουσιάζει κάποια πρακτικά παραδείγματα λογιστικής, προκειμένου ο αναγνώστης να κατανοήσει καλύτερα και εις βάθος όσα περιγράφηκαν στα προηγούμενα κεφάλαια.
|