Περίληψη: | Με την πάροδο των χρόνων, η τεχνολογία εισέρχεται όλο και περισσότερο στον χώρο του αθλητισμού, με σκοπό να δώσει λύσεις σε αμφιλεγόμενες φάσεις, οι οποίες αρκετές φορές και σε αρκετά αθλήματα αποτέλεσαν την αφορμή, ώστε να «ξεσπάσει» πόλεμος μεταξύ των ομάδων και των διαιτητών, σε περίπτωση που οι αποφάσεις των τελευταίων δεν ήταν ευνοϊκές για τις πρώτες.
Πράγματι, με τη χρήση της τεχνολογίας ήδη σε αθλήματα, όπως είναι το μπάσκετ και το τένις, και πιο πρόσφατα στο ποδόσφαιρο, έχει αποδειχθεί πως τα λάθη μπορούν να μειωθούν. Οι απόψεις όλα αυτά τα χρόνια για τις αμφιλεγόμενες φάσεις διίσταντο, καθώς, από τη μία πλευρά, οι μεν υποστήριζαν ότι οι διαιτητές είναι και αυτοί άνθρωποι και συνεπώς μπορεί να υποπέσουν σε σφάλματα (ηθελημένα ή όχι) και από την άλλη, οι δε τόνιζαν πως δεδομένου ότι η τεχνολογία έχει κάνει βήματα προόδου μπορεί να συνεισφέρει στην βελτίωση του αθλητισμού.
Όπερ και εγένετο και έτσι, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι στο ποδόσφαιρο, στον «βασιλιά των σπορ» όπως αποκαλείται, βλέπουν πλέον με θετικό μάτι τη χρήση της τεχνολογίας, η οποία συνεχώς εξαπλώνεται και «μπαίνει» στις μεγάλες διοργανώσεις.
Βεβαίως, σημαντική είναι και η συμβολή των Μ.Μ.Ε., αφού ανάλογα με τον τρόπο που παρουσιάζουν την χρήση της τεχνολογίας στον αθλητισμό μπορούν να επηρεάσουν είτε θετικά είτε αρνητικά το κοινό στο να διαμορφώσει τη δική του άποψη.
Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι, λοιπόν, η συνεισφορά της τεχνολογίας στην τήρηση των κανόνων του παιχνιδιού και ποιος είναι ο ρόλος των Μ.Μ.Ε. στην όλη αυτή διαδικασία. Στόχος της είναι η διαπίστωση και η παρουσίαση των θετικών και αρνητικών επιδράσεων της τεχνολογίας στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στα αθλήματα του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του τένις, στα οποία έχει ήδη εισβάλλει και υπάρχει δείγμα γραφής. Η ερευνήτρια θα εξετάσει, επίσης, πως τα Μ.Μ.Ε. «αγκαλιάζουν» αυτήν την τεχνολογική πρόοδο στον αθλητισμό.
|