Η UNESCO και ο ρόλος της στην διατήρηση των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Έρευνα σχετικά με την τουριστική ή όχι εκμετάλλευσή τους και τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν ή που θα προκύψουν από αυτή. Μελέτη περίπτωσης Ελλάδα.

Στην παρούσα εργασία αναλύεται το θέμα του ρόλου της UNESCO στην διατήρηση των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, στο θεωρητικό μέρος θα δούμε πως συμβάλλουν τα πολιτιστικά μνημεία στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη. Αρχικά, γίνεται μια εισαγωγή στην έννοια της πολιτιστικής κληρ...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριοι συγγραφείς: Γαλάνη, Μαρία, Δεληγιάννη, Αλεξάνδρα
Άλλοι συγγραφείς: Ζαφειροπούλου, Αναστασία
Μορφή: Πτυχιακή Εργασία
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: Πανεπιστήμιο Πατρών 2020
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:https://nemertes.library.upatras.gr/handle/10889/20032
Περιγραφή
Περίληψη:Στην παρούσα εργασία αναλύεται το θέμα του ρόλου της UNESCO στην διατήρηση των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, στο θεωρητικό μέρος θα δούμε πως συμβάλλουν τα πολιτιστικά μνημεία στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη. Αρχικά, γίνεται μια εισαγωγή στην έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη συνέχεια, περιγράφονται ποιοι είναι υπεύθυνοι για την προστασία, τη διαχείριση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς σε διεθνές και ελληνικό επίπεδο. Ειδικότερα, παρουσιάζεται ο ρόλος και οι δράσεις της UNESCO. Έπειτα, γίνεται μια ανάλυση των επιπτώσεων από την ένταξη των Μνημείων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τέλος ορίζεται η έννοια του τουρισμού καθώς και τα αρνητικά και θετικά στοιχεία του. Στο ερευνητικό μέρος της εργασίας, αρχικά, αναφέρονται τα 18 ελληνικά μνημεία που έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και στη συνέχεια παρουσιάζονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία (Ακρόπολη Αθηνών, Ακρόπολη Μυκηνών & Τίρυνθας, Αρχαία Ολυμπία, Παλαιά Πόλη Κέρκυρας και Το Ιστορικό κέντρο (Χώρα), η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, το Σπήλαιο Αποκάλυψης στην Πάτμο). Συγκεκριμένα, αναλύονται τα κριτήρια αναγνώρισης τους από τη UNESCO, οι φορείς προστασίας τους, τα έργα και οι παρεμβάσεις που πιθανόν έχουν πραγματοποιηθεί και μέσω στατιστικών στοιχείων που αφορά τον αριθμό επισκεπτών και τουριστών διαπιστώνουμε την τουριστική εκμετάλλευση τους και τα οικονομικά οφέλη που προκύπτει από αυτή για την τοπική κοινωνία.