Περίληψη: | Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν οικονομικά, να εξελιχθούν και να παραμείνουν ανταγωνιστικές έχουν στραφεί στη σύναψη εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία θα αναλύσουμε την έννοια των τουριστικών επιχειρήσεων, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, καθώς και τις διαφορές τους από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Επιπλέον, αναλύονται οι βασικές κατηγορίες των στρατηγικών που εφαρμόζονται από τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές οι οποίες αποτελούν μια πολύ συχνή επιλογή στρατηγικής ανάπτυξης στις τουριστικές επιχειρήσεις. Αναφορά γίνεται επίσης στο θεσμικό πλαίσιο του τουρισμού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Στη συνέχεια της εργασίας αναλύεται ο ξενοδοχειακός κλάδος καθώς και ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού και των αερομεταφορών. Παραθέτονται επίσης παραδείγματα από όλους τους κλάδους που αφορούν την απόφαση πολλών τουριστικών επιχειρήσεων να στραφούν στην επιλογή των συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Από την ανάλυση που έχει προηγηθεί, παρατηρούμε πως πολλές τουριστικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν επιλέξει τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές με σκοπό την επιβίωση τους και την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Είναι γεγονός πως οι περισσότερες από αυτές έχουν κατάφεραν να μειώσουν τα κόστη τους, να επιτύχουν οικονομίες κλίμακος, να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές και να διαγράψουν μετά την επιλογή μιας συγχώνευσης και εξαγοράς μια επιτυχημένη πορεία ανάπτυξης και ευημερίας.
|