Περίληψη: | Το ζήτημα της προστασίας των καταναλωτών και ιδιαίτερα εκείνων που ενεργούν ως χρήστες τηλεοπτικών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας των σημαντικών εξελίξεων σε επίπεδο διαδικτύου και τηλεοπτικών μέσων. Η αρχική αντιμετώπιση του καταναλωτή ως του ισχυρότερου πόλου στη σχέση με τους παρόχους πλέον δεν υφίσταται λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών, της τεχνολογικής εξέλιξης αλλά και των αυξημένων δυνατοτήτων των παρόχων τόσο ως προς την προσφορά ηλεκτρονικών όσο και τηλεοπτικών υπηρεσιών.
Η προστασία του καταναλωτή ως χρήστη τηλεοπτικών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών βασίζεται στην ύπαρξη σχετικού νομοθετικού πλαισίου τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε μέσα και μηχανισμούς όπως οι ψηφιακές υπογραφές, τα ψηφιακά πιστοποιητικά, τα firewalls κλπ. Το νομοθετικό πλαίσιο με την πάροδο των ετών συνεχώς βελτιώνεται με επίκεντρο την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών αλλά και ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις. Ανάλογη είναι και η πορεία των ηλεκτρονικών μέσων προστασίας του καταναλωτή ως χρήστη των ηλεκτρονικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών.
Η παράθεση στοιχείων που σχετίζονται με την προστασία του καταναλωτή ως χρήστη των τηλεοπτικών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών στα επιμέρους κεφάλαια της εργασίας, θα δώσει τη δυνατότητα κατανόησης όχι μόνο της θέσης και της στάσης των καταναλωτών στη σημερινή πραγματικότητα αλλά και του πλαισίου διασφάλισης των δικαιωμάτων τους. Πλέον, ο καταναλωτής βρίσκεται καθημερινά εκτεθειμένος σε κινδύνους τους με αποτέλεσμα ο ίδιος να μην δύναται να εντοπίσει άμεσα όπως η αθέμιτη διαφήμιση, η υποκλοπή προσωπικών του δεδομένων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, η ζημία σε συναλλαγές. Σ’ αυτές τις συνθήκες, η προστασία του καταναλωτή έχει λάβει νέες διαστάσεις αποτελώντας διαρκή πρόκληση τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και ηλεκτρονικών μέτρων ασφάλειας.
|