Περίληψη: | Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί αναπόσπαστό κομμάτι του παγκοσμίου εμπορίου στις μέρες μας, το οποίο προέκυψε ύστερα από την απαίτηση των επιχειρήσεων καθώς η απλοποίηση και η ανάπτυξη του διαδικτύου ήταν μεγαλειωδώς ανοδική την τελευταία δεκαετία. Η συνεχής πρόοδος των ασύρματων τεχνολογιών και της κινητής τηλεφωνίας που παρατηρείται επίσης σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση του διαδικτύου οδήγησε στην ανάπτυξη του κινητού ηλεκτρονικού εμπορίου, που αποτελεί μια πιο εξειδικευμένη κατηγορία του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Kινητό Ηλεκτρονικό Eμπόριο είναι κάθε συναλλαγή με νομισματική αξία η οποία γίνεται διαμέσου κινητού τηλεπικοινωνιακού δικτύου (Durlacher, 1999).
Στην πτυχιακή αυτή θα ασχόληθουμε με το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω κινητών τηλεφώνω και κατά πόσο αυτό είναι ασφαλές για τον καταναλωτή.
Στο πρώτο κεφάλαιο θα αναφερθούμε εκτενώς στο διαδίκτυο, στην χρήση του από τους καταναλωτές και θα εισάγουμε την έννοια του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Στο δεύτερο κεφάλαιο θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο, τι είναι, πως δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε, κατά πόσο είναι ασφαλές για τους καταναλωτές, ποια τα προτερήματα και ποια τα μειονεκτήματα του.
Το τρίτο κεφάλαιο αφορά το κινητό ηλεκτρονικό εμπόριο. Θα μιλήσουμε για το κινητό τηλέφωνο, για την χρήση του από τους καταναλωτές, για το κινητό και το διαδίκτυο. Θα επεξηγήσουμε τι είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω κινητού τηλεφώνου, ποια η χρηστικότητα του και κατά πόσο είναι ασφαλές.
Στο τέταρτο κεφάλαιο αναφερόμαστε στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι οι οικονομικές συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα on-line μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ηλεκτρονικού εμπορίου και το κρισιμότερο σημείο κάθε εμπορικής συναλλαγής και περιλαμβάνουν : τις πιστωτικές κάρτες (που αποτελούν το συνηθέστερο μέσο πληρωμής), τις ηλεκτρονικές επιταγές, ψηφιακό χρήμα, έξυπνες κάρτες και ηλεκτρονικά πορτοφόλια, ηλεκτρονική μεταφορά κεφαλαίων (EFT), χρεωστικές κάρτες, χρηματοοικονομικό EDI, προπληρωμένες κάρτες και τρίτες υπηρεσίες πληρωμής.
Στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύουμε το ζήτημα της ασφάλειας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η ασφάλεια είναι το σημαντικότερο αφανές θέμα στο internet, τα θέματα ασφαλείας πρέπει να έχουν απόλυτη προτεραιότητα τόσο κατά το σχεδιασμό και λειτουργία μιας ηλεκτρονικής επιχείρησης. Οι απαιτήσεις ασφαλείας των συστημάτων του ΗΕ επικεντρώνονται στον έλεγχο αυθεντικότητας, την εξουσιοδότηση, την εμπιστευτικότητα, την ακεραιότητα και τη μη αποποίηση ευθύνης. Ο κύριος μηχανισμός που προστατεύει και εξασφαλίζει την ασφάλεια των συναλλαγών είναι η κρυπτογράφηση, η οποία διακρίνεται σε συμμετρική και ασύμμετρη. Η πιστοποίηση του καταστήματος και του χρήστη εξασφαλίζεται μέσα από τις ψηφιακές υπογραφές και τα ψηφιακά πιστοποιητικά ενώ τα κυριότερα πρωτόκολλα ασφαλείας είναι το SSL και το SET. Τέλος, όσον αφορά τον έλεγχο της πρόσβασης σε υπηρεσίες δικτύου, τη λύση δίνουν τα firewalls.
Στο έκτο κεφάλαιο κάνουμε αναφορά στούς έλληνες και στο ηλεκτορνικό εμπόριο και η εξέλιξη του στον ελληνικό χώρο.
Στο έβδομο κεφάλαιο αναφερόμαστε στην έρευνα που δημιουργήσαμε για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών αγορών μέσω κινητού τηλεφώνου, παρουσιάζουμε το ερωτηματολόγιο καθώς και την μεθοδολογία της έρευνας.
Στο όγδοο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας. Εμπεριέχονται συμπεράσματα που προκύπτουν από την μελέτη της έρευνας και του θέματος της πτυχιακής μας καθώς και η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήσαμε.
|