Περίληψη: | Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν σκοπό τη μελέτη του κοινωνικού αποκλεισμού των αποφυλακισμένων. Πιο συγκεκριμένα γίνεται μια προσπάθεια αποσαφήνισης της έννοιας του αποκλεισμού που δέχονται τα άτομα που έχουν εκτίσει την ποινή τους στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.
Στο πρώτο κεφάλαιο προσδιορίζεται το πρόβλημα, ο σκοπός της μελέτης και οι ορισμοί εννοιών.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναπτύσσεται η έννοια του σωφρονισμού και οι διατάξεις του κώδικα ποινικής δικονομίας περί του θέματος.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια του κοινωνικού αποκλεισμού, της παραβατικότητας και του στιγματισμού των πρώην κρατουμένων καθώς και τα αίτια τους.
Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται τα προβλήματα των αποφυλακισμένων και η τμηματοποίηση τους σε οικονομικά, κοινωνικά, επαγγελματικά και ψυχολογικά.
Στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια του κοινωνικού λειτουργού, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες απασχόλησης και ο ρόλος του τμήματος κοινωνικής εργασίας στην επανένταξη.
Στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι φορείς και τα προγράμματα επανένταξης των αποφυλακισμένων συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων επαγγελματικής επανένταξης
Στο έβδομο κεφάλαιο παρουσιάζεται η πρωτογενής έρευνα που διεξήχθη με σκοπό τη μελέτη των απόψεων των αποφοίτων κοινωνικής εργασίας σχετικά με τον κοινωνικό αποκλεισμό των αποφυλακισμένων.
Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα της θεωρητικής προσέγγισης καθώς και της πρωτογενούς έρευνας αλλά και οι προτάσεις σχετικά με το θέμα της πτυχιακής μας μελέτης.
|