Περίληψη: | Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο της την μελέτη των δομών που παρέχουν δωρεάν φαγητό σε άτομα που κατοικούν στην Ελλάδα. Ειδικότερα, μελετώνται τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα συσσίτια των δήμων της χώρας, οι οργανώσεις που διαθέτουν τρόφιμα ή μαγειρεμένο φαγητό, η τράπεζα χρόνου, οι δημοτικοί λαχανόκηποι, αλλά και οι απόψεις των Κοινωνικών Λειτουργών που εργάζονται στις κοινωνικές δομές σίτισης που αναφέρθηκαν.
Η συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνει δύο μέρη, το θεωρητικό και το ερευνητικό. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στη βιβλιογραφική ανασκόπηση και στην παρουσίαση των δομών και χωρίζεται σε τέσσερα (4) κεφάλαια, ενώ το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τη μεθοδολογία, τα αποτελέσματα της ποιοτικής έρευνας και τις προτάσεις μας σχετικά με την βελτίωση των δομών, αποτελούμενο από 2κεφάλαια. Στο τέλος της εργασίας υπάρχει η αναλυτική βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε αλλά και το παράρτημα της εργασίας, που περιλαμβάνει αναλυτικά τις συνεντεύξεις των Κοινωνικών Λειτουργών, τις διευθύνσεις όλων των κοινωνικών δομών αλλά, και κάποια από την σχετική με το θέμα της εργασίας, νομοθεσία.
Το υλικό της μελέτης αποτέλεσε κυρίως ελληνική βιβλιογραφία, καθώς ξένη βιβλιογραφία που να αναφέρεται στα ελληνικά δρώμενα, δεν υπάρχει. Επιπλέον, σημαντικό ποσοστό του υλικού αντλήθηκε από άρθρα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και από έγκυρες διαδικτυακές πηγές καθώς διαπιστώθηκε ανεπάρκεια ερευνητικών δεδομένων στη χώρα μας και ειδικά ερευνητικά δεδομένα βασιζόμενα σε συγγράμματα.
Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στην ιστορική αναδρομή της Κοινωνικής Πρόνοιας. Ως χρονολογία αφετηρίας θέτεται η εποχή της Αρχαιότητας ενώ η εξιστόρηση φτάνει έως και το 1970, την λεγόμενη εποχή της κρίσης του πετρελαίου. Στο ίδιο κεφάλαιο γίνεται και η επεξήγηση των πιο σχετικών με το θέμα της πτυχιακής όρων.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, αρχικά επιχειρείται μία προσπάθεια προσδιορισμού και λεπτομερής επεξήγηση του Κράτους Πρόνοιας και του Κράτους Δικαίου, ενώ στην συνέχεια αναπτύσσονται και παρουσιάζονται επιμελώς όλες οι κοινωνικές δομές σίτισης αλλά και διάφορα προγράμματα σίτισης ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται ο ρόλος των Κοινωνικών Λειτουργών, στο τέταρτο κεφάλαιο ορίζεται η μεθοδολογία της έρευνας, ο σκοπός, το είδος της έρευνας και ο πληθυσμός της, η σημαντικότητα της έρευνας αλλά και η μεθοδολογία της ποιοτικής μελέτης.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας, ενώ στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο πραγματοποιείται ανάλυση των συμπερασμάτων αλλά και παράθεση προτάσεων βελτίωσης των κοινωνικών δομών σίτισης.
|