Περίληψη: | Η χορήγηση φαρμάκων μέσω της αναπνευστικής οδού αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης νόσων του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα. Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του άσθματος δημιούργησε την ανάγκη βελτίωσης της θεραπείας με το σχεδιασμό νέων συσκευών εισπνοής και την ανάπτυξη καλύτερης μορφοποίησης των φαρμάκων ώστε να εξασφαλίζεται ικανοποιητική κατανομή τους στο αναπνευστικό δένδρο.
Στην παρούσα μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες ανάπτυξης ενός φαρμάκου για εισπνεόμενη χορήγηση, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη μορφοποίηση της φουμαρικής φορμοτερόλης, ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου βρογχοδιασταλτικού φαρμάκου στη θεραπεία του βρογχικού άσθματος. Στόχος είναι η ανάπτυξη της βέλτιστης μορφοποίησης με την οποία θα επιτυγχάνεται το μέγιστο θεραπευτικό κλάσμα FPD.
Διερευνήθηκε η επίδραση διαφόρων παραγόντων στη μεταφορά και εναπόθεση των λεπτόκοκκων σωματιδίων της φουμαρικής φορμοτερόλης στο αναπνευστικό δένδρο. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε η επίδραση της κατανομής μεγέθους των σωματιδίων της λακτόζης στη μορφοποίηση και προσδιορίστηκε η κατανομή που επιτρέπει ικανοποιητική προσκόλληση της φουμαρικής φορμοτερόλης στη λακτόζη αλλά και εύκολο διαχωρισμό της απ’ αυτήν κατά την εισπνοή.
Στη συνέχεια, διεξήχθησαν πειράματα προσδιορισμού του ιδανικού χρόνου ανάμιξης και των συνθηκών παραγωγής που εξασφαλίζουν ικανοποιητική ροή των κόνεων και πλήρωση των κυαθίων και δεν επηρεάζουν τη χημική σταθερότητα του φαρμάκου.
Ακολούθησαν πειράματα για την αξιολόγηση της επίδρασης της μεταβολής στο βάρος πλήρωσης του κυαθίου στη μορφοποίηση και κατ’ επέκταση στο θεραπευτικό κλάσμα FPD.
Τέλος, η μελέτη ολοκληρώθηκε μ’ ένα πείραμα ελέγχου της επίδρασης των εργαστηριακών συνθηκών στο Andersen Cascade Impactor και συνεπώς στη σταθερότητα του προϊόντος αλλά και την ικανότητα διασποράς του.
|