Περίληψη: | Στην εργασία αυτή αναλύεται το φαινόμενο της οικονομικης κρισης και οι επιπτώσεις στους επαγγελματίες υγείας. Η κατάσταση φτώχειας στις χώρες του Νότου όπως και στην Ελλάδα ειναι γεγονός. Η οικονομική κρίση είναι μια χρονική περίοδος που επιφέρει μεγάλες διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ένα φαινόμενο κατά το οποίο υπάρχει μια διαρκή και αισθητή μείωση της οικονομικής της δραστηριότητας. Τα πρώτα δείγματα εμφανίστηκαν τον Ιούλιο του 2007. Την κατάσταση ευνόεισαν αρνητικά οι ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους με την χαμηλή ανταγωνιστικότητα, την μεγάλη διστακτικότητα για την ανάληψη επενδύσεων, την πολύ χαμηλή αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την εξάρτηση του από εξωτερικό δανεισμό
Αποτελεί επίσης γεγονός πως η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην χώρα μας αντιμετωπίζει προβλήματα συντονισμού και αυτό έχει ώς ως αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η παροχή φροντίδας των ασθενών και να διογκώνεται η ήδη υπάρχουσα αναποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργασιακών αναγκών στα νοσοκομεία όπως και στα κέντρα υγείας τα οποία εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία τους. Το εργασιακό στρες είναι μεγάλο και δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόοδο και υγεσία στον χώρο της εργασίας.
Βάσει των ανωτέρω λοιπόν, θα λέγαμε πως στόχος της εργασίας λοιπόν είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στους επαγγελματίες υγείας και ο συσχετισμός ορισμένων παραμέτρων όπως το οικογενειακό εισόδημα, εργασιακή ανασφάλεια, επαγγελματική ικανοποίηση, αποτελεσματικότητα υπηρεσιών υγείας, με την οικονομική κρίση.
Για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη έρευνα, επιλέχτηκαν 100 επαγελματίες υγείας, ανεξαρτήτος φύλλου και ηλικίας, απο το δημόσιο νοσοκομείο όπου πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση. Συμπληρώθηκαν τα ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια στον χώρο εργασίας τους και τα βασικότερα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, αναφέρουν τιμές που ήταν αναμενόμενο να εμφανιστούν μιας και η οικονομική κρίση έχει μεγάλη επίδραση. Σημειώθηκε λοιπόν πως η οικονομική κρίση προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί μείωση στην ζήτηση σε παγκόσμια κλίμακα, μείωση στην παγκόσμια παραγωγή και αύξηση της ανεργίας.
|