Περίληψη: | Η παρούσα πτυχιακή εργασία εκπονήθηκε με σκοπό την μελέτη και την ανάλυση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων καθώς επίσης και της νοσηλευτικής φροντίδας στην τρίτη ηλικία και του ρόλου του νοσηλευτή. Πιο συγκεκριμένα στα κεφάλαια της παρούσας πτυχιακής εργασίας περιλαμβάνονται:
Αρχικά προσεγγίζεται η έννοια της γήρανσης αναφέροντας τις σημαντικότερες θεωρίες του γήρατος, τα δημογραφικά χαρακτηριστικά διεθνώς και στην Ελλάδα καθώς επίσης και τα χαρακτηριστικά της τρίτης ηλικίας. Η εργασία πραγματεύεται τα προβλήματα των ηλικιωμένων ατόμων όπως είναι ο πόνος, οι διαταραχές ύπνου, τα προβλήματα διατροφής, οι πτώσεις, η μοναξιά, η κατάθλιψη, η άνοια, ο φόβος του θανάτου και το ψυχολογικό στρες. Προσδιορίζονται οι ανάγκες των ηλικιωμένων ατόμων αναφέροντας αρχικά τη θεωρία του Maslow και συνεχίζοντας με την ανάγκη για σωματική υγιεινή, τις ανάγκες επιβίωσης, τις ψυχοσυναισθηματικές, τις οικονομικές και ιατροφαρμακευτικές ανάγκες και την ανάγκη για κοινωνική πρόνοια.
Έμφαση δίνεται στην ψυχική υγεία των ηλικιωμένων όπως είναι η μοναξιά, η κατάθλιψη, η δυσθυμία, η διαταραχή προσαρμογής με καταθλιπτική διάθεση, η μικτή αγχώδης και καταθλιπτική διαταραχή, η οργανική διαταραχή διάθεσης, η διπολική διαταραχή, ο φόβος του θανάτου και το ψυχολογικό στρες.
Σημαντικότατος αποδεικνύεται ο ρόλος του νοσηλευτή και πιο συγκεκριμένα η νοσηλευτική φροντίδα, οι παράγοντες νοσηλευτικής φροντίδας και οι αρχές νοσηλευτικής φροντίδας στην τρίτη ηλικία.
Συμπερασματικά η τρίτη ηλικία παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα και ανάγκες. Οι ανάγκες αυτές προσδιορίζονται σε οικονομικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας μπορούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική τους ενώ πρέπει να λαμβάνουν απρόσκοπτα όλα τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους ώστε να μπορούν να δώσουν βάρος στην προσωπική τους εξέλιξη.
|