Περίληψη: | Η πτυχιακή αυτή εργασία εξετάζει τη νόσο της γαστρεντερίτιδας και δίνει μια γενική ματιά όσον αφορά την ενημέρωση τόσου του νοσηλευτικού προσωπικού όσο και του γενικότερου πληθυσμού για τη νόσο αυτή μέσω της έρευνας που πραγματοποιήθηκε.
Πιο συγκεκριμένα, η εργασία αναλύει στο πρώτο κεφάλαιο τον ορισμό και τους παράγοντες που προκαλούν τη νόσο της γαστρεντερίτιδας ανά κατηγορία (ιοί, βακτήρια, παράσιτα) αλλά και αναλύει σε κάθε κατηγορία τις βασικότερες αιτίες μόλύνσης. Στη συνέχεια περιγράφονται τα είδη της γαστρεντερίτιδας και τα συμπτώματά της τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά και βρέφη και τέλος παρουσιάζονται οι σημαντικότερες επιπτώσεις της νόσου, όπως είναι η αφυδάτωση, ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο και άλλα.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι τρόποι μετάδοσης της νόσου της γαστρεντερίτιδας και ο τρόπος διάγνωσης της νόσου. Στη συνέχεια, αναλύονται λεπτομερέστατα οι τρόποι θεραπείας για το κάθε ένα σύμπτωμα της νόσου και δίνονται μέτρα πρόληψης ενάντια στη νόσο όσον αφορά τον τρόπο ζωής όσο και την προσωπική υγιεινή.
Το τρίτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στο πως η νόσος της γαστρεντερίτιδας πλήττει και τα ζώα, κυρίως τα κατοικίδια, και εξετάζονται τα αίτια, ο τρόπος μετάδοσης και η θεραπεία της γαστρεντερίτιδας του σκύλου και πως αυτή μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο, αλλά και ποιες διαφορές ή ομοιότητες παρουσιάζονται στα συμπτώματα του ιού μεταξύ του σκύλου και του ανθρώπου.
Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκπόνησης αυτής της εργασίας και είχε ως θέμα την διερεύνηση του πόσο καλά είναι ενημερωμένοι τόσο το νοσηλευτικό προσωπικό όσο και ο γενικότερος πληθυσμός για τη νόσο της γαστρεντερίτιδας. Προηγείται μια περίληψη της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε για την διαδικασία αυτή και στη συνέχεια παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας και αναλύεται η καθεμία ερώτηση του ερωτηματολογίου σε σχεδιάγραμμα πίτας. Ολοκληρώνοντας την εργασία, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα αυτή και κάποιες προτάσεις για τη καλύτερη πρόληψη της κοινωνίας από τη νόσο. Τέλος, παρατίθεται η σχετική βιβλιογραφία και το παράρτημα.
|