Περίληψη: | Το παιδικό άσθμα θεωρείται ένα σύγχρονο, συχνό, και χρόνιο νόσημα με ευρύτερες ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις που δεν αφορούν μονάχα τον μικρό ασθενή αλλά και όλη την οικογένεια. Δεδομένου ότι ο ρόλος του ψυχικού και κοινωνικού παράγοντα στην εκδήλωση του βρογχικού άσθματος έχει αποδειχτεί σημαντικός με έρευνες τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει εκτός από την φαρμακευτική αγωγή να υπάρξει και η ανάλογη ψυχολογική στήριξη από το ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον έτσι ώστε οι μικροί ασθενείς να αισθάνονται ότι υπάρχει σταθερότητα και ομαλότητα και όχι συναισθηματικές εξάρσεις ή προβλήματα στον περίγυρό τους.
Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ασθένειας, τόσο σε ιατρικό όσο και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο, απαιτεί την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας μέσω συντονισμένων ιατρικών, ψυχολογικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών υπηρεσιών. Η παρεχόμενη φροντίδα στο παιδί χρειάζεται να είναι οικογενειοκεντρική διότι μοιράζεται από κοινού με την οικογένεια τις επιπτώσεις της ασθένειας. Επίσης, πρέπει να βασίζεται σε υπηρεσίες ενταγμένες στην κοινότητα για να αποφεύγονται οι ψυχολογικές επιπτώσεις της αδυναμίας και της ανεπάρκειας τις οποίες επιφέρουν στο παιδί οι συχνές επισκέψεις στα νοσοκομεία.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση στοιχείων από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με σκοπό να διευκρινιστούν οι αιτίες και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και αφετέρου να μελετηθεί ο αντίκτυπος της νόσου στην οικογένεια όσο και στα ίδια τα παιδιά
|