Περίληψη: | Η εισαγωγή της ρομποτικής χειρουργικής στην θεραπεία και φροντίδα ασθενών δημιούργησε νέα δεδομένα για το γενικό τομέα της υγείας. Διαδικασίες, χειρουργεία καθώς και τρόπος φροντίδας, νοσηλείας και αποκατάστασης χρειάστηκε να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα τεχνολογία ελάχιστης παρέμβασης και ταχείας αποκατάστασης. Καθώς η ρομποτική χειρουργική αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία και χρησιμοποιείται σε όλο και περισσότερες επεμβάσεις, ο ρόλος του νοσηλευτή αλλάζει ώστε να αντιμετωπίσει και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Η παρούσα εργασία είναι μια προσπάθεια αποτύπωσης των βασικών στοιχείων που αφορά στο τελευταίο, ήτοι την επίδραση στην εργασία και λειτουργία του νοσηλευτή σε ένα κέντρο που εφαρμόζεται η ρομποτική χειρουργική.
Η εργασία παρουσιάζει συνοπτικά τις βασικές έννοιες περί ρομποτικής, για την καλύτερη κατανόηση από τον αναγνώστη, καθώς και μια εκτεταμένη βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη ιστορική αναδρομή στην εισαγωγή και ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Συνοπτικά παρουσιάζονται οι επεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα με χρήση της ρομποτικής χειρουργικής στον Ελλαδικό χώρο, και επισημαίνονται οι αλλαγές σε σχέση με τα κλασσικά χειρουργεία. Παρουσιάζεται και αναλύεται ο ρόλος του νοσηλευτή ρομποτικής χειρουργικής, με ιδιαίτερη έμφαση στις απαιτούμενες ικανότητες και δεξιότητες, όπως και στις υποχρεώσεις του.
Τέλος η εργασία κλείνει με τη παρουσίαση των μελλοντικών προκλήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένας νοσηλευτής καθώς η τεχνολογία της ρομποτικής χειρουργικής εξελίσσεται και εισάγεται όλο και περισσότερο στον χώρο εργασίας του.
|