Περίληψη: | ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Καρδιοαναπνευστική ανακοπή είναι μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που ένας απλός πολίτης ή ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει, είτε σε ενδονοσοκομειακό είτε σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον.
Τα αίτια της καρδιοαναπνευστικής ανακοπής διακρίνονται σε δυο κατηγορίες, καρδιολογικά και αναπνευστικά.
Η Βασική Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση είναι η διαδικασία υποστήριξης της ζωής, εώς ότου παρασχεθεί εξειδικευμένη παρέμβαση. Η Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση λειτουργεί έχοντας ένα συγκεκριμένο αλγόριθμο. Στόχος της είναι η διασφάλιση της βατότητας του αεραγωγού, η υποστήριξη του αερισμού και η οξυγόνωση με την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργείας.
Στην Βασική Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση συμπεριλαμβάνεται και ο απινιδισμός με την χρήση Αυτόματού Εξωτερικού Απινιδωτή. Ο απινιδισμός αποτελεί κρίκο-κλειδί στην αλυσίδα της επιβίωσης, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των αρρυθμιών που προκαλούν ανακοπή ανατάσσονται με απινίδωση.
Η Εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής απευθύνεται στην ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση της καρδιοπνευμονικής ανακοπής. Ακολουθείτε και εδώ συγκεκριμένος αλγόριθμος.
Η Χαρτογράφηση περιγράφει τους διαθέσιμους απινιδωτές που υπάρχουν αύτη την στιγμή στους χώρους της Ελλάδας.
ΣΚΟΠΟΣ: της παρούσας εργασίας είναι να τονιστεί η αναγκαιότητα των ΑED στη Βασική Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, καθώς και να διερευνηθούν τα σημεία τους στον Ελλαδικό χώρο, ώστε να χαρτογραφηθούν.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ: Το υλικό της παρούσας εργασίας αντλήθηκε από την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία στις ηλεκτρονικές βάσεις PubMed και Google Scholar και της βιβλιοθήκης του ιδρύματος μας.
ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ: η εργασία αυτή δίνει έμφαση στην Βασική Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και στην αναγκαιότητα να αυξηθούν οι απινιδωτές στον Ελλαδικό χώρο.
|