Περίληψη: | Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας και κατατάσσεται ως ο τέταρτος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες. Αφορά κυρίως νέες γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και εμφανίζεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο, λόγω απουσίας προληπτικού ελέγχου και ενημέρωσης των πληθυσμών.
Σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης ήταν η διερεύνηση των πεποιθήσεων των γυναικών σε ηλικίας από 18 ετών έως και άνω των 60 ετών στην Ελλάδα σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και την πρόληψη της νόσου αυτής με την εξέταση τραχηλικού επιχρίσματος (Τεστ Παπανικολάου).
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 150 γυναίκες ηλικίας 18 - >60 ετών. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ανώνυμο ερωτηματολόγιο και συγκεκριμένα το δομημένο ερωτηματολόγιο του Μοντέλου των Πεποιθήσεων για την Υγεία (ΜΠΥ) της Champion (1993,1999). Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων της έρευνας, τα οποία αναλύθηκαν με τη χρήση της μεθόδου των συχνοτήτων (frequencies) πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πακέτο IBM – SPSS 22.0 έκδοση για Windows.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης μας έδειξαν ότι οι γυναίκες του δείγματος ανέφεραν μία ευαισθησία ως προς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αφού ακόμα και η σκέψη αυτής της νόσου τους προκαλούσε άγχος και φόβο. Ακόμα, μέσα από τα αποτελέσματα ανάλυσης των απαντήσεων των γυναικών του δείγματος φαίνεται να γνωρίζουν την σημασία πραγματοποίησης της εξέτασης κατά Τεστ Παπανικολάου καθώς και το όφελός της ως προς το πιο αποτελεσματικό μέσο πρωτογενούς πρόληψης.
Συμπερασματικά, η πλειοψηφία των γυναικών του δείγματος φαίνεται να είναι ενημερωμένη όσον αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που φαίνεται να μην έχει γνώση σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η καλύτερη ενημέρωση των γυναικών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ώστε να γνωρίζουν καλύτερα τη νόσο αυτή αλλά και να συμμετέχουν στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της, όπως επίσης και στην προσπάθεια πρόληψής της.
|