Περίληψη: | Εισαγωγή: Οι διαταραχές της προσωπικότητας είναι συνηθισμένες χρόνιες διανοητικές διαταραχές που συνήθως σχετίζονται με προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις και ποικίλες κοινωνικές δυσλειτουργίες. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, ο επιπολασμός διαταραχών προσωπικότητας είναι το 4 - 15% κατά γενικό πληθυσμό, με ένα κάπως υψηλότερο επιπολασμό στα αγόρια σε σύγκριση με τα κορίτσια.
Σκοπός: σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετηθούν η έννοια των διαταραχών προσωπικότητας και ειδικότερα η μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας και η συμβολή του νοσηλευτή.
Μεθοδολογία: στην παρούσα πτυχιακή εργασία χρησιμοποιήθηκαν άρθρα τα οποία αντλήθηκαν από Pubmed, το Google Scholar. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποίηθηκαν ήταν personality disorders, borderline disorder, nursing interventions.
Συμπεράσματα: Οι ασθενείς με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας έχουν τώρα πολύ περισσότερες θεραπευτικές επιλογές από ό, τι πριν από δύο δεκαετίες. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα εξειδικευμένων τεχνικών ψυχοθεραπείας παραμένει περιορισμένη. Απαιτούνται πρωτογενείς και δευτερογενείς στρατηγικές πρόληψης για τη μείωση των ατομικών και κοινωνικών βαρών από τις διαταραχές της προσωπικότητας στην κοινότητα.
|